Πριν αρχίσω την υλοποίηση γιά τους κάθετους αυλούς, είχα βάλει κάποιες προδιαγραφές ασφάλειας, αξιοπιστίας αλλά και επιδόσεων :
Θά'πρεπε (οι σωλήνες) να έχουν στη εξωτερική τους διάμετρο ελαφριά, περ. 3 μοίρες, κωνικότητα, ώστε, με το αντίστοιχο φρεζάρισμα στις κεφαλές, να " κλειδώνουν" στη θέση τους χωρίς να υπάρχει περίπτωση να φύγουν με τους κραδασμούς και τις συστολές/διαστολές.
Τους ασφάλισα επιπλέον με αλουμινένια πειράκια.
Είχα δει, πως βελτιωσάδες χρησιμοποιούν εποξική πάστα υψηλής θερμοκρασίας για να διαμορφώσουν τους αυλούς, στα μέρη που δεν μπορούν/θέλουν να προσθέσουν μέταλλο με κόληση.
Υπάρχουν όμως αμφιβολίες κατά πόσο η εποξική θα αντέξει στη βενζίνη και τις θερμοκρασίες.
Επειδή το να ξεκολλήσει κομμάτι και να το ρουφήξει μέσα δεν έπαιζε, εκεί που χρειάστηκε στους σωλήνες, έβαλα "μισοφέγγαρα" αλουμινίου κολλημένα με αναεροβική κόλλα 250 βαθ. Κελσίου και πειράκια.
Εν ολίγοις ούτε μία στο 100μύριο πιθανότητα υπάρχει να φύγουν απ'τη θέση τους.
Το ταίριασμα αυλών(σωλήνων) και κεφαλής γιά ομαλότητα, έγινε με ντρέμελ .
Συνημμένο:
P1230454.JPG
Στις διαστάσεις (διάμετροι εισόδου/εξόδου και μήκος) των αυλών, κατέληξα μετά από πολλές δοκιμές με ένα πρόγραμμα εξομοίωσης κινητήρων της Lotus Εngineering.
Του δίνεις όλες παραμέτρους του κινητήρα και μετά από κάμποση ώρα σου βγάζει ένα σκασμό διαγράμματα πιέσεων, ταχυτήτων αερίων, θερμοκρασιών και ότι άλλο χρειάζεσαι γιά να βγάλεις συμπέρασμα, αν η τάδε διάμετρος ή το τάδε μήκος βοηθούν ή εμποδίζουν την απόδοση που ψάχνεις.
Είναι δωρεάν διά ένα κύλινδρο, πολύ ακριβό γιά δύο και πάνω κυλίνδρους.
Το χρησιμοποιώ χρόνια γιά να υπολογίζω διαστάσεις εξατμίσεων (τους λαιμούς) και είναι αρκετά αξιόπιστο στα αποτελέσματα που δίνει.
Βέβαια, αν του βάλεις λάθος δεδομένα σου βγάζει λάθος αποτελέσματα.
Συνημμένο:
lotus4.jpg
Μετά από πολλές ώρες με το ντρέμελ και με "μπλέ μηχανουργών"/μαρκαδόρο, ταιριάξανε ωραία αυλοί-κεφαλές, αφήνοντας κενά, σε μη κρίσιμα μέρη κάτω από 0,3 χιλ , ενώ στα κρίσιμα είχα πλήρη επαφή.
Συνημμένο:
P1230480.JPG
Με τους αυλούς τοποθετημένους πλέον στις κεφαλές, ακολούθησαν μετρήσεις ροής στο flowbench/ μετατροπές και ξανά μετρήσεις/ δοκιμές και σιγά - σιγά κατάφερα το μαγικό (γιά μένα) νούμερο του + 30% στη ροή σε σχέση με τις κεφαλές μαμά.
Παρένθεση εδώ, είχαν ήδη φρεζαριστεί οι έδρες γιά μεγαλύτερες βαλβίδες, ατσάλινες-όχι τιτανίου, στον Άγγελο Ανδρικόπουλο.
Όταν εξηγούσα στον Παύλο - τον υπεύθυνο γιά τις κεφαλές - τι ακριβώς ήθελα, και τα "έπιανε στον αέρα", κατάλαβα ότι οι κεφαλές μου ήταν στα κατάλληλα χέρια.
Ευτυχώς, γιατί η σωστή διαμόρφωση των εδρών είναι καθοριστικής σημασίας γιά την αξιοπιστία και την απόδοση.
Στο τέλος των μετρήσεων πειραματίστηκα και με "γεννήτριες δινών" ( Vortex Generators) - πτερύγια περ. 3 χιλ. ύψος/πλάτος,που βοηθούν τον αέρα να πάρει την στροφή προς το πιάτο της βαλβίδας.
Ήταν εύκολο να τους βάλω, δίναν και +2% στη ροή, οπότε ενσωματώθηκαν και αυτά στο σύστημα.
Συνημμένο:
P1230478.JPG
Όσο καλή δουλειά να έχει γίνει στους αυλούς , αν το μείγμα δεν μπορεί να καεί πλήρως και γρήγορα, έχεις προβλήματα υπερθέρμανσης, πειρακιών, υψηλής κατανάλωσης και βέβαια χαμηλής απόδοσης.
Ευτυχώς στη Ducati το κατέχουν καλά το θέμα από εποχής Bevel και οι θάλαμοι καύσης είναι από τους καλύτερους.
Έτσι η δουλειά που είχα να κάνω περιοριζόταν στο να διευκολύνω την κυκλοφορία του μίγματος αφού έχει μπει μέσα στο Θ.Κ. και να τακτοποιήσω τη "ζώνη σύνθλιψης" (Squish Band).
Είναι η περιοχή του Θ.Κ. κοντά στα τοιχώματα του κυλίνδρου, όπου, σε μιά κακή σχεδίαση, το μείγμα αργεί πολύ να αναφλεγεί και είναι επιρρεπές σε πειράκια - ιδίως σε ψηλές συμπιέσεις με κακές βενζίνες.
Συνημμένο:
P1230495.JPG
Με τα πιστόνια της Pistal που είχα πάρει, δημιουργούνταν ακριβώς ευνοικές συνθήκες γιά τέτοιους δαιμόνους, οπότε πλανίστηκαν οι κεφαλές περ. 0,5 χιλ. γιά να πάρει ο Θ.Κ. στη περιφέρειά του το κατάλληλο σχήμα γιά ένα σωστό Squish Band.
Αργότερα ανακάλυψα ότι τα πιστόνια της NCR είχαν το σωστό (ελαφρά κωνικό) σχήμα στη περιφέρεια τους, ακριβώς γι'αυτό το λόγο.
Με το πλάνισμα αυξήθηκε και η επιφάνεια του Squish Band από 7% της επιφάνειας του πιστονιού στο 24%.
αλλά και η συμπίεση στο 13+ : 1.
Υπερβολική γιά διβάλβιδο αερόψυκτο, αλλά ευτυχώς υπήρχε αρκετό μέταλλο στο βουναλάκι που σχηματίζεται στο κέντρο της κορώνας του πιστονιού και η συμπίεση κατέβηκε στο 12,4 : 1.
Πρόσθετο ώφελος ήταν ότι βελτιώθηκε , μ'αυτή την επέμβαση, και ο Θ.Κ. - η διαδρομή της φλόγας έγινε λίγο πιό ομαλή.
