Εγγραφή    Σύνδεση    Δ. Συζήτηση    Συχνές Ερωτήσεις Σελίδα 1 από 1 [ 12 Δημοσιεύσεις ] Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Βασικά στοιχεία της γεωμετρίας της μοτοσικλέτας
 Δημοσίευση Δημοσιεύτηκε: Δευτ 24 Νοέμ 2008, 15:55 
Χωρίς σύνδεση
Almost Ducatista
Almost Ducatista
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί 01 Απρ 2008, 23:37
Δημοσιεύσεις: 1385
Τοποθεσία: ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Φύλο: Άντρας
Μηχανή: Panigale 899
Άλλη: Κ1200S - F800s
Κέντρο Βάρους, Κατανομή Βάρους, Γωνία Caster, Μεταξόνιο, Ιχνος (trail), Offset, μάθε επιτέλους τι είναι το καθένα και τι σημαίνει για τη μοτοσικλέτα σου!

Πριν προχωρήσουμε σε βάθος σε διάφορα τεχνικά και οδηγικά θέματα, θεωρήσαμε απαραίτητο να ορίσουμε κάποιες έννοιες αναφορικά με τη γεωμετρία της μοτοσικλέτας. Κρίναμε κάτι τέτοιο απαραίτητο καθώς διαπιστώσαμε ότι πολλές έννοιες δεν είναι ξεκάθαρες σε όλους. Είναι πολύ καλύτερο να ορίσουμε τα βασικά παρά κάποιοι να τα θεωρούν αυτονόητα και κάποιοι να μην βρίσκουν το θάρρος να ρωτήσουν... Ξεκινάμε λοιπόν:

Κέντρο βάρους

Ορθότερα θα έπρεπε να μιλάμε για το «κέντρο μάζας» της μοτοσικλέτας και όχι για το «κέντρο βάρους». Αυτό διότι το βάρος είναι μια δύναμη ενώ το σημείο για το οποίο μιλάμε είναι εκείνο το σημείο που θα συμπεριφερόταν με τον ίδιο τρόπο όπως ολόκληρη η μοτοσικλέτα, εάν η μάζα ήταν συγκεντρωμένη όλη στο σημείο αυτό.

Ισως είναι λίγο περίπλοκο να το εξηγήσουμε με μη τεχνικούς ή επιστημονικούς όρους, οπότε θα θεωρήσουμε ότι είναι ένα σημείο που βρίσκεται περίπου στο κέντρο της μάζας που καταλαμβάνει η μοτοσικλέτα.

Στο Σχήμα Ι έχουμε τοποθετήσει ενδεικτικά το Κέντρο Βάρους της μοτοσικλέτας ώστε να έχουμε μια ιδέα για το που περίπου βρίσκεται (προφανώς το σημείο αυτό δεν είναι «σηματοδοτημένο» στις μοτοσικλέτες, είναι ένα σημείο το οποίο χρησιμοποιούμε για να εξηγήσουμε πράγματα που συμβαίνουν.

Μεταξόνιο

Ο πιο απλός ορισμός: πρόκειται για την απόσταση των κέντρων των τροχών.

Μικρότερο μεταξόνιο σημαίνει μεγαλύτερη ευελιξία (σκέψου τα scooter ή όποια άλλη μικρών διαστάσεων μοτοσικλέτα). Μεγάλο μεταξόνιο σημαίνει σταθερότητα στις ευθείες αλλά μικρή ευελιξία.

Οι supersport μοτοσικλέτες έχουν μεταξόνιο κοντά στα 1.400mm. Στην περίπτωση αυτή μικρές διαφορές της τάξης ακόμη και του 1mm παίζουν σημαντικό ρόλο. Στην κορυφαία κατηγορία το Yamaha R1 είχε για πολλά χρόνια το μικρότερο μεταξόνιο στα 1.395mm, ενώ οι άλλοι κατασκευαστές επέλεγαν μεταξόνια πάνω από 1.405mm. Στις supersport μοτοσικλέτες των 600cc οι τιμές είναι λίγο μικρότερες καθώς οι μοτοσικλέτες αυτές έχουν μικρότερη μάζα και χαμηλότερης τελικής ταχύτητας επιδόσεις.

Να σημειώσουμε ότι οι μοτοσικλέτες που κινούνται στο χώμα, έχουν μεταξόνια πάνω από τα 1.450mm αφού παρά τη μικρή τους μάζα χρειάζονται σταθερότητα όταν έχουν να αντιμετωπίσουν ανωμαλίες στο έδαφος, οπότε η σταθερότητα παίζει σημαντικό ρόλο. Εκεί βέβαια υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες που έχουν σχέση με τη σταθερότητα όπως οι μεγάλης διαμέτρου τροχοί.

Στο Σχήμα ΙΙ βλέπουμε το μεταξόνιο σημειωμένο με το σύμβολο «Μ».Κατανομή βάρους

Κατανομή βάρους είναι η ποσοστιαία επιβάρυνση σε βάρος που δέχεται κάθε τροχός, σε σχέση με το συνολικό βάρος της μοτοσικλέτας. Εάν ζυγίσουμε μια μοτοσικλέτα, θα διαπιστώσουμε ότι ο μπροστινός και ο πίσω τροχός δεν δέχονται το ίδιο βάρος. Αυτό μάλιστα διαφέρει και από μοτοσικλέτα σε μοτοσικλέτα. Η κατανομή του βάρους έχει άμεση συμμετοχή στην οδική συμπεριφορά της μοτοσικλέτας.

Σκέψου ότι ένα scooter έχει τον κινητήρα και τη μετάδοση (τμήματα με μεγάλη μάζα) πολύ κοντά στον πίσω τροχό, ενώ κοντά στον μπροστινό δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα. Είναι λογικό ένα scooter να έχει κατανομή βάρους προς το πίσω μέρος.

Μια supersport μοτοσικλέτα έχει σαφώς μεγαλύτερη μάζα προς τα μπροστά, αυτός είναι και ο λόγος που η κατανομή του βάρους είναι προς το μπροστινό μέρος.

Οι μοτοσικλέτες των υπόλοιπων κατηγοριών, βρίσκονται σε ενδιάμεσες καταστάσεις. Κάθε μοντέλο μοτοσικλέτας έχει διαφορετική κατανομή βάρους, αυτήν που επέλεξαν οι σχεδιαστές του, ώστε να πετύχουν την επιθυμητή οδική συμπεριφορά.

Θα πρέπει επίσης να σκεφτείς το εξής: η μάζα του αναβάτη (ας υποθέσουμε ότι είναι 80kg) είναι σημαντικό ποσοστό σε σχέση με τη μάζα της μοτοσικλέτας (ας πούμε ότι αυτή είναι 220kg, οπότε η μάζα του αναβάτη είναι το 36% της μάζας της μοτοσικλέτας). Είναι λοιπόν λογικό το βάρος του αναβάτη να επηρεάζει σημαντικά την κατανομή βάρους. Εάν δεις από το πλάι μια μοτοσικλέτα (οποιασδήποτε κατηγορίας) θα διαπιστώσεις ότι ο αναβάτης κάθεται στο πίσω μέρος της μοτοσικλέτας. Είναι λοιπόν οφθαλμοφανές (διαπιστώνεται και με τη ζυγαριά) ότι όλες οι μοτοσικλέτες με τον αναβάτη επάνω τους έχουν πισώβαρη κατανομή (δηλαδή πάνω από το 50% της μάζας φορτίζει τον πίσω τροχό). Αυτό που αλλάζει είναι το ποσοστό που καταλήγει σε κάθε τροχό.

Η ποσοστιαία κατανομή του βάρους μας δίνει και την ακριβή θέση του κέντρου βάρους κατά τον διαμήκη άξονα.

Στο Σχήμα ΙΙ βλέπουμε την κατανομή των βαρών αλλά και ότι η θέση του κέντρου βάρους κατά τον διαμήκη άξονα είναι αντιστρόφως ανάλογη της κατανομής Μ2=48,4%*Μ.Γωνία Caster

Δεν γνωρίζω τον κύριο Caster... όμως θα πρέπει να ήταν πολύ σημαντικός τύπος, ώστε να δώσει το όνομά του σε ένα τόσο σημαντικό στοιχείο για την συμπεριφορά της μοτοσικλέτας.

Εάν λοιπόν τραβήξουμε μια ευθεία κατά μήκος του πιρουνιού της μοτοσικλέτας. Και μια άλλη κάθετη στο έδαφος η οποία περνά από το κέντρο του μπροστινού τροχού, οι δύο αυτές ευθείες τέμνονται και σχηματίζουν γωνία. Η γωνία αυτή ονομάζεται γωνία Caster.

Οσο μικρότερη είναι η γωνία Caster (σκέψου ένα ποδήλατο mountain bike) τόσο πιο γρήγορη είναι η γεωμετρία της μοτοσικλέτας, τόσο πιο ευέλικτη αλλά και πιο ασταθής στις υψηλές ταχύτητες. Η γωνία Caster των supersport μοτοσικλετών έχει τιμές μεταξύ 23°-25 °, ενώ στις μοτοσικλέτες των υπόλοιπων κατηγοριών η γωνία Caster παίρνει κατά κανόνα μεγαλύτερες τιμές. Είναι προφανές ότι μια μοτοσικλέτα chopper έχει τεράστια γωνία Caster είναι σταθερότατη στις ευθείες, αλλά και καθόλου ευέλικτη...

Στο Σχήμα ΙΙΙ βλέπουμε την γωνία Caster «φ».


Ιχνος (trail)

Το ίχνος είναι η απόσταση μεταξύ της καθέτου στον άξονα του μπροστινού τροχού και του σημείου που η ευθεία των καλαμιών του πιρουνιού τέμνει το έδαφος.

Το ίχνος είναι ένα από τα σημαντικά μεγέθη στη γεωμετρία του μπροστινού συστήματος. Προφανώς είναι συνυφασμένο με τη γωνία Caster και με το offset που θα περιγράψουμε παρακάτω. Μικρό ίχνος σημαίνει και γρήγορη γεωμετρία κατά κανόνα. Επειδή όμως το ίχνος εξαρτάται από δύο παράγοντες, οι σχεδιαστές μπορούν να διαφοροποιήσουν χωριστά τα μεγέθη αυτά διαμορφώνοντας διαφορετική γεωμετρία.

Μεγάλο trail πάντως μαρτυρά μοτοσικλέτα με ευστάθεια στις υψηλές ταχύτητες ενώ μικρό μαρτυρά μοτοσικλέτα ευέλικτη στις μικρές ταχύτητες αλλά νευρική στις υψηλές.

Στο Σχήμα IV βλέπουμε το ίχνος «t».


Offset

Το offset είναι ένα πολύ σημαντικό μέγεθος που σχετίζεται με την ευστάθεια της μοτοσικλέτας μας. ΤΟ offset είναι ένα μέγεθος που εκφράζει την απόσταση του διαμήκη άξονα του ψαλιδιού από τον άξονα του τροχού (offset από το πιρούνι) και από τον άξονα περιστροφής του τιμονιού (offset από τις πλάκες).Offset από το πιρούνι

Το offset από το πιρούνι είναι η απόσταση των καλαμιών από τον άξονα του τροχού. Στις μοτοσικλέτες δρόμου το offset από το πιρούνι έχει μηδενική τιμή. Αντίθετα σε πολλές χωμάτινες μοτοσικλέτες έχει θετική τιμή. Το offset θα μπορούσε να πάρει και αρνητικές τιμές (σκέψου τις ρόδες στις καρέκλες γραφείου). Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει έλεγχος και η... «ευελιξία» βρίσκεται στο μέγιστο βαθμό.

Στο Σχήμα V βλέπουμε το Offset από το πιρούνι «f1».Offset από τις πλάκες

To offset από τις πλάκες είναι η απόσταση μεταξύ του άξονα περιστροφής του τιμονιού και των καλαμιών. Μεγάλη τιμή σημαίνει μεγάλη ευστάθεια και μικρή ευελιξία και το αντίθετο.

Στο Σχήμα VΙ βλέπουμε το Offset από τις πλάκες «f2».Ο συνδυασμός των παραπάνω

Κάθε μοτοσικλέτα διαθέτει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, πράγμα που σημαίνει ότι οι σχεδιαστές των σύγχρονων μοντέλων έχουν τεράστιο πονοκέφαλο μέχρις ότου προσδώσουν τα επιθυμητά γεωμετρικά χαρακτηριστικά σε μια μοτοσικλέτα. Μικρές αλλαγές μπορεί να έχουν τεράστιες επιπτώσεις, τόσο στην οδική συμπεριφορά της μοτοσικλέτας όσο και στην αίσθηση που δίνει στον αναβάτη. Σκέψου ότι επιπλέον στο παιχνίδι παίρνουν μέρος: οι αναρτήσεις, οι τροχοί, τα ελαστικά, η θέση οδήγησης, η θέση του τιμονιού, τα φρένα, το βάρος κ.ο.κ.

_________________
ONCE BMW RIDER
ALWAYS BMW RIDER


Τελευταία επεξεργασία από Miyu και Δευτ 24 Νοέμ 2008, 17:40, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Επεξεργασια κειμενου λογω μεγαλων κενων


Κορυφή 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Βασικά στοιχεία της γεωμετρίας της μοτοσικλέτας
 Δημοσίευση Δημοσιεύτηκε: Τρί 04 Αύγ 2009, 07:11 
Χωρίς σύνδεση
Ducatista
Ducatista
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Κυρ 19 Οκτ 2008, 14:40
Δημοσιεύσεις: 1584
Φύλο: Άντρας
Μηχανή: 996 R
Άλλη: B-KING,ZX 14,CBR1000
καγγελαριε εισαι μεγαλη ταυλα..........

_________________
Image

όταν πεθάνω θέλω να με θάψουν οι εχθροί μου γιατί όσο ζούσα με έθαβαν οί φίλοι μου........!!!!
"Είναι ευκολότερο να πεθάνεις για μια γυναίκα παρά να ζήσεις μαζί της."


Κορυφή 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Βασικά στοιχεία της γεωμετρίας της μοτοσικλέτας
 Δημοσίευση Δημοσιεύτηκε: Τρί 04 Αύγ 2009, 11:40 
Χωρίς σύνδεση
R U a Ducatista?
R U a Ducatista?
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Δευτ 14 Απρ 2008, 22:19
Δημοσιεύσεις: 6922
Τοποθεσία: Thessalonique,Macédoine-Centrale
Φύλο: Άντρας
Μηχανή: Monster S4
Μπραβο φιλε,ωραιο ποστ και προτεινω να γινει και στικυ μπειμπ! :thumbsup:

Ζορζ....ανελαβε μαν... :cool:

_________________
Εικόνα
COMUNE DI BOLOGNA

Εικόνα


Κορυφή 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Βασικά στοιχεία της γεωμετρίας της μοτοσικλέτας
 Δημοσίευση Δημοσιεύτηκε: Τρί 04 Αύγ 2009, 11:54 
Χωρίς σύνδεση
Grown Ducatista
Grown Ducatista
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ 26 Νοέμ 2008, 23:41
Δημοσιεύσεις: 4198
Φύλο: Άντρας
Άλλη: ΚαΤεΜούνα
Το διαβασα ολο! Thanks! :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

_________________
Όποια κι αν είναι η ερώτηση 990 Adventure είναι η απάντηση

Κάγκουρας


Κορυφή 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Βασικά στοιχεία της γεωμετρίας της μοτοσικλέτας
 Δημοσίευση Δημοσιεύτηκε: Τρί 04 Αύγ 2009, 13:46 
Χωρίς σύνδεση
Ducatista
Ducatista
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί 01 Απρ 2008, 14:12
Δημοσιεύσεις: 1741
Τοποθεσία: Pits
Φύλο: Άντρας
Μηχανή: Panigale 899
Άλλη: 999ΤΜΒ
Τα σχήματα και τις εικόνες μόνο εγώ δεν τα βλέπω ?

:think2:

P.S: η πηγή ποιά είναι ?

_________________
Εικόνα

N3R - #166


Κορυφή 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Βασικά στοιχεία της γεωμετρίας της μοτοσικλέτας
 Δημοσίευση Δημοσιεύτηκε: Τρί 04 Αύγ 2009, 14:26 
Χωρίς σύνδεση
Newbie
Newbie
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Δευτ 27 Οκτ 2008, 02:23
Δημοσιεύσεις: 88
Φύλο: Άντρας
Μηχανή: 749 R
Άλλη: SS750 naked
Eάν μπορούσες να βάλεις και τα σχήματα θα μου έλυνες πολλές απορίες.


Κορυφή 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Βασικά στοιχεία της γεωμετρίας της μοτοσικλέτας
 Δημοσίευση Δημοσιεύτηκε: Τρί 04 Αύγ 2009, 14:28 
Χωρίς σύνδεση
Member
Member

Εγγραφή: Σάβ 27 Ιουν 2009, 17:10
Δημοσιεύσεις: 419
Τοποθεσία: Ζάκυνθος
Φύλο: Άντρας
Μηχανή: 998
Άλλη: μερικές ακόμα
Tnx man !!! :thumbsup:

Τα σχήματα ούτε εγώ τα βλέπω.

_________________
Τα κουλάδια τραγουδάνε ακόμα......
Γιώργος


Κορυφή 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Βασικά στοιχεία της γεωμετρίας της μοτοσικλέτας
 Δημοσίευση Δημοσιεύτηκε: Τρί 04 Αύγ 2009, 14:33 
Χωρίς σύνδεση
Grown Ducatista
Grown Ducatista
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ 28 Ιουν 2008, 00:29
Δημοσιεύσεις: 3387
Φύλο: Άντρας
Μηχανή: 851
Άλλη: το Τέρας
περι εισαι επιστημονας ρε φιλε.......................................... :wsmile:

_________________
joe strummer- the future is unwritten

καλο ταξιδι φιλε.........

member of pastitsada racing team


Κορυφή 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Βασικά στοιχεία της γεωμετρίας της μοτοσικλέτας
 Δημοσίευση Δημοσιεύτηκε: Τρί 04 Αύγ 2009, 14:35 
Χωρίς σύνδεση
Almost Ducatista
Almost Ducatista
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ 18 Απρ 2009, 08:49
Δημοσιεύσεις: 1337
Τοποθεσία: Κορινθια
Φύλο: Άντρας
Μηχανή: 1299 Panigale R FE
Άλλη: Pantah 600
Doc έγραψε:
..

P.S: η πηγή ποιά είναι ?

Γιατρε εχεις δικιο , αυτο ειναι κλοπυραιτ :))


Κορυφή 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Βασικά στοιχεία της γεωμετρίας της μοτοσικλέτας
 Δημοσίευση Δημοσιεύτηκε: Τρί 04 Αύγ 2009, 14:43 
Χωρίς σύνδεση
Grown Ducatista
Grown Ducatista
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί 01 Απρ 2008, 13:58
Δημοσιεύσεις: 4056
Μάλλον mrbike. Είναι φαν ο Περικλής! :cool:

_________________
Αλέξανδρος


Κορυφή 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Βασικά στοιχεία της γεωμετρίας της μοτοσικλέτας
 Δημοσίευση Δημοσιεύτηκε: Τρί 04 Αύγ 2009, 14:47 
Χωρίς σύνδεση
Grown Ducatista
Grown Ducatista
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί 01 Απρ 2008, 13:58
Δημοσιεύσεις: 4056
http://www.mrbike.gr/website/index.php/Οδηγικές-Συμβουλές/Βασικά-στοιχεία-της-γεωμετρίας-της-μοτοσικλέτας.html

_________________
Αλέξανδρος


Κορυφή 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Βασικά στοιχεία της γεωμετρίας της μοτοσικλέτας
 Δημοσίευση Δημοσιεύτηκε: Τρί 04 Αύγ 2009, 16:53 
Χωρίς σύνδεση
Almost Ducatista
Almost Ducatista
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί 01 Απρ 2008, 23:37
Δημοσιεύσεις: 1385
Τοποθεσία: ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Φύλο: Άντρας
Μηχανή: Panigale 899
Άλλη: Κ1200S - F800s
Ρουφιανεεεεεεεεε χαχαχαχαχα νομιζω οτι αυτο δεν το πηρα απο το bike.Αλλα ειμαι fun

_________________
ONCE BMW RIDER
ALWAYS BMW RIDER


Κορυφή 
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
 
 Σελίδα 1 από 1 [ 12 Δημοσιεύσεις ] 

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες

 
 

 
Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση


Sponsors Προσφορές Καταστημάτων
 

This page is in no way associated with Ducati.com, nor is it an entity of Ducati Motor Holding, S.p.A.
All messages posted within this bulletin board express the views of the author only, and the owners of the Ducatisti Forum (http://www.ducatisti.gr 2008 - )
will NOT be held responsible for the content of any message.

Ελληνική μετάφραση από το phpbb2.gr

Terms of Use | Όροι Χρήσης