Εκεί είναι БАЛКАН (ΒΑΛΚΑΝΙΑ) 2 (Black Sea edition)...

Άβαταρ μέλους
goulisf
Member
Member
Δημοσιεύσεις: 406
Εγγραφή: Σάβ 19 Ιουν 2010, 08:24
Gender: Male
Bike: Multistrada 620
Other: vespino 50cc
Τοποθεσία: Πατρα και σε πρασινες διαδρομες
Επικοινωνία:

Εκεί είναι БАЛКАН (ΒΑΛΚΑΝΙΑ) 2 (Black Sea edition)...

Δημοσίευση από goulisf »

- ανοίγει η πόρτα και μπαίνουμε μέσα σε μια γαλαρία και αρχίζουμε να κατεβαίνουμε και να κατεβαίνουμε και σε λίγα λεπτά σκέφτομαι ¨Που πάμε ρε!!! :shock: . Αν γίνει κάτι θα μας βρουν μετά από 50 χρόνια!¨…

Αλλά ας βάλω τα πράγματα σε χρονολογική σειρά, αρχίζοντας από ...

Την περσινή μας εξόρμηση στα δυτικά Βαλκάνια ( Αλβανία, Μαυροβούνιο, Dubrovnik, Βοσνία, νότια Σερβία, Βόρεια Μακεδονία), όπου αποφασίσαμε να συνεχίσουμε και να κλείσουμε το μοτοσυκλετιστικό κεφάλαιο Βαλκάνια με την ανατολική μεριά τους, δηλαδή Ρουμανία και Βουλγαρία. Και ακούγοντας αυτές τις δύο χώρες και συνδυάζοντας τες με μοτοσυκλέτα, ο νους όλων όσων ασχολούνται με το αντικείμενο πάει στο Transfagarasan, στην Transalpina και σε άλλα ωραία μέρη. Το φετινό ταξίδι επικεντρώθηκε πιο πολύ στη Ρουμανία και όχι τόσο στη Βουλγαρία, μιας και η Βουλγαρία σαν άμεση γείτονα χώρα μπορεί κάποιος να την εξερευνήσει και σε μια μικρή 4ήμερη εκδρομή. Και αυτό επιλέξαμε να κάνουμε, να δούμε κάποια βασικά σημεία της και να αφήσουμε για μια άλλη φορά την ενδελεχή εξερεύνησή της.

Τα δύο συγκεκριμένα ταξίδια σαν ιδέα είχαν πέσει στο τραπέζι πριν από πολλά χρόνια, γύρω στο 2009, αλλά λόγω ότι τις συγκεκριμένες χώρες τις θεωρούσαμε μοτοσυκλετιστικά ¨δεύτερες¨(λάθος) και λόγω αυτών που είχαμε ¨ακούσει¨, τα είχαμε αφήσει για μιαν ετέραν φοράν. Βέβαια σε ένα ταξιδιωτικό διάβασα το παρακάτω και το επικροτώ…

Παραφράζοντας τα λόγια του Βασίλη Καραχάλιου, από το περιοδικό ΜΟΤΟ πριν από χρόνια…
“…για τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες, απόλυτες απόψεις κυκλοφορούν στην Ελλάδα, από όλους αυτούς που δεν πήγαν, δεν είδαν, δεν ταξίδεψαν, αλλά ‘ξέρουν’. Εμείς δεν ‘ξέραμε’, αλλά θέλαμε να μάθουμε”.


Η αφορμή: Σεπτέμβριος 2018 ( νωρίς-νωρίς).

Το ταξίδι που μόλις τελείωνε.


Η ιδέα: Σεπτέμβριος 2018.

Για την ακρίβεια πριν να τελειώσει το περσινό ταξίδι, στη Φλώρινα μεταξύ μεζέδων και μπύρας η απόφαση είχε παρθεί.
¨Πρέπει να δούμε και τους άλλους γείτονές μας, τι ρόλο βαράνε;¨
¨Άρα του χρόνου έχει Ρουμανία-Βουλγαρία¨. ¨Το κλείνουμε σαν σκέψη από τώρα;¨
¨Ναι¨.


Το ψηστήρι: Ιανουάριος-Αύγουστος 2019.

Όλο το χειμώνα είχαμε επικοινωνία και παρόλο που είχαμε πει το ναι και οι τρείς, ο ¨αθηναίος φίλος με το BMW f650gs¨ δε μπόρεσε να ακολουθήσει ελέω δουλειάς. Ο άλλος φίλος με το scooter αναβαθμίστηκε με BMW f750gs και ανυπομονούσε για το ταξίδι. Τελικά θα κάναμε δύο άτομα το ταξίδι.
Tasos.jpg
Giorgio.jpg
Η προετοιμασία: Φεβρουάριος – Αύγουστος 2019
(Το έχω ξαναπεί, η καλύτερη περίοδος για μένα).

Πρέπει να διάβασα ίσα με 50 ταξιδιωτικά για να έχω όσο το δυνατόν καλύτερη άποψη για τα μέρη που θα επισκεπτόμασταν, για να μην φάμε καμιά φόλα. Τα sites που είχα αναφέρει και πέρυσι δηλαδή το http://www.motoadv.gr" onclick="window.open(this.href);return false; και το http://www.dangerousroads.org" onclick="window.open(this.href);return false; κυριολεκτικά τα ξεψάχνισα. Κάποια ταξιδιωτικά τα διάβασα 2 και 3 φορές. Επίσης και άλλα ελληνικά ως επί το πλείστον sites, αλλά και ένα μοτοσυκλετιστικό από τη Ρουμανία https://motoassistromania.eu/" onclick="window.open(this.href);return false;.

Από οδηγικής απόψεως όλα τα ταξιδιωτικά είχαν σε πρωτοκαθεδρία το Transfagarasan, σαν να το διαφήμιζαν. Ακολουθούσε το άλλο γνωστό πέρασμα της Ρουμανίας, η Transalpina και κάποια δευτερεύοντα πάσα. Σε κάποια ταξιδιωτικά, έκαναν λόγω και για το φαράγγι του Bicaz, ένα αξιοσημείωτο μέρος για βόλτα και επίσης για τη κόκκινη λίμνη-Lacul Rosu.

Από άποψη αξιοθέατων το κάστρο Bran, που θεωρείται το επικρατέστερο κάστρο του Κόμη Δράκουλα, ότι ταξιδιωτικά και να διάβασα δεν έμεινα και με τις καλύτερες των εντυπώσεων. ¨Φτωχό¨ σε σχέση με αυτά που υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει. Επίσης το κάστρο Pelles, αρκετά άρθρα το θεωρούσαν καλύτερο αλλά ίσως και να μην ήταν στο δρόμο μας. Υπάρχει και ένα οχυρό του Vlad Tepes στη διαδρομή του Transfagarasan, το Cetatea Poienari: Μόνο χαλάσματα και ερείπια έχουν μείνει αλλά και 1480 σκαλιά ανάβασης… :vdzntoup: !!!
H γενέτειρα του Vlad III Dracula, η Sighisoara και ειδικά η παλιά της πόλη, ήταν στα must αρκετών ταξιδιωτικών, όπως επίσης η πόλη του Sibiu, η πόλη του Brasov και φυσικά η πρωτεύουσα, το Βουκουρέστι. Σε ένα ταξιδιωτικό είχα διαβάσει και για ένα μέρος που αξίζει να πάς, το οποίο ήταν στο δρόμο μας αλλά δεν το είχα στα σιγουράκια. Ήταν στα ¨θα δούμε και αν γίνεται¨. Μμμμ….

Στη βοήθεια της ενημέρωσης φέτος μπήκαν και δύο Ρουμάνοι, που ζουν στην Ελλάδα. Τη μια τη γνώρισα σε ένα φιλικό σπίτι και πραγματικά την ¨ανέκρινα¨. Όλα μου φάνηκαν εντάξει, εκτός από τη συμβουλή της να μην αφήσουμε τίποτα σακίδια χύμα πάνω στη μηχανή, στο Βουκουρέστι. ¨Λόγω ότι είναι πρωτεύουσα, θέλει παραπάνω προσοχή¨ με συμβούλεψε. ¨Το ίδιο γίνεται και σε όποια μεγαλούπολη και να πάς¨, συμφώνησα. Ένας γνωστός μου Ρουμάνος που η καταγωγή του είναι από την πόλη που ¨τελειώνει¨ ουσιαστικά το Transfagarasan, την Curtea de Arges, προσφέρθηκε να με βοηθήσει για να βρω κατάλυμα και να βρεθούμε στη Ρουμανία να πιούμε μια μπύρα έτσι για το καλό. ¨Μακάρι¨ του είπα και χαμογέλασε νιώθοντας χαρούμενος που θα επισκεφθώ τη χώρα του, για την οποία δεν ακούγονται και τα καλύτερα λόγια στη πιάτσα. Γι αυτό φταίνε κάποιοι από τους κατοίκους που εξαιτίας τους χαρακτηρίζεται η χώρα τους και οι άλλοι (οι απέξω με ¨άποψη¨ σχεδόν μηδαμινή) που χαρακτηρίζουν μια χώρα.

Βέβαια είπαμε εκεί είναι Βαλκάνια, αλλά φέτος…
Εκεί είναι ΒΑΛΚΑΝΙΑ vol 2 (Black Sea edition)...
2019.jpg
Τζούρα καφέ και τσιγάρου και ξεκινάμε λοιπόν …


Έγγραφα – Χρήσιμες Συμβουλές – Πληροφορίες Ταξιδιού.

Ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες και να είναι σε πολύ καλή κατάσταση (πήρα και φέτος τηλ. όλες τις πρεσβείες για να μάθω).
Δίπλωμα(το χάρτινο χρώματος ΡΟΖ είχαμε, δεν μας ζητήθηκε ποτέ).
Άδεια μοτοσυκλέτας ( ¨φορέθηκε¨ πολύ φέτος).
Πράσινη κάρτα.
Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης (ευτυχώς δεν έμαθα ακόμα αν τελικά ισχύει εκτός Ε.Ε.)
Καλό θα ήταν να υπάρχουν όλα και σε φωτοτυπίες σε άλλη μεριά για να μη χαθούν.
Οδική βοήθεια
Και οι δύο χώρες ανήκουν στην Ε.Ε. οπότε ότι ισχύει στο Ελλάντα, ισχύει και εκεί ( έτσι μου είπαν, έτσι σας λέω!).
Tηλέφωνα πρεσβειών της Ελλάδος σε όλες τις χώρες.
Επικοινωνία δωρεάν τηλεφωνική με Ελλάδα και από τις δύο χώρες ( γι’ αυτό θα κάνω ειδική αναφορά παρακάτω).
Ισοτιμίες νομισμάτων (http://www.xe.com" onclick="window.open(this.href);return false; -εγγύηση).
Tιμές βενζίνης (http://www.fuel-prices-europe.info/" onclick="window.open(this.href);return false;).
Tιμές ξενοδοχείων (booking).
Πρόγνωση καιρού https://www.weatheronline.gr/Europe.htm" onclick="window.open(this.href);return false; ( αν και είμαι φαν του weather.com, το έχει στην πρόγνωση αρκετά καλά. Μπορείς να δεις χώρα, περιφέρεια, πόλη με χάρτες).
Οδηγός τοπικών φαγητών (μην την περάσουμε μόνο με πίτσα). Ευτυχώς υπάρχουν και οι σύριοι και οι τούρκοι με τα doner τους.
Χάρτες -GPS
Ρόλο πλοηγού και φέτος θα είχα εγώ πάλι, οπότε επιβεβλημένο το GPS ( εφαρμογή Sygic ). Ευτυχώς ξέρω να διαβάζω GPS και να κοιτώ και τις ταμπέλες, συνδυάζοντάς τα (κάπου-κάπου!).Επίσης και Google Maps λόγω των δωρεάν Mb που είχαμε στη διάθεσή μας.

Ασφάλεια (τι κάνουμε εμείς…) παρκάρουμε τις μοτοσυκλέτες σε κεντρικά σημεία που να τις βλέπει αρκετός κόσμος. Ένας συναγερμός ή μια απλή κλειδωνιά δισκόφρενου με συναγερμό αρκεί. Αν είστε από τους τύπους που φοβούνται και τη σκιά τους, μη πάτε πουθενά γιατί δε θα περάσετε καλά και θα χαλάσετε την παρέα. Δεν αφήνουμε εκτεθειμένα πράγματα πάνω στη μηχανή. Αν δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς ή τα ¨καμουφλάρουμε¨ καλά ώστε να είναι δύσκολο να βάλει κάποιος χέρι ή καλύτερα να βρούμε ένα πληρωτέο parking και να τα αφήσουμε εκεί μαζί με κράνη και τα υπόλοιπα, έχοντας το κεφάλι μας ήσυχο και μη κουβαλώντας όλα τα πράγματα μαζί μας. Από θέμα ελέγχου τώρα αν είστε φρόνιμοι, οι περισσότεροι αστυνομικοί δεν θα σας ενοχλήσουν. Εγώ όταν ψάχνω απεγνωσμένα parking σε μεγάλη πόλη και δε βρίσκω, απευθύνομαι σε αστυνομικούς και ρωτάω που μπορώ να αφήσω τη μηχανή, έστω και παράνομα για λίγη ώρα. Και συνήθως με εξυπηρετούν γιατί ρωτώντας τους ένας τουρίστας, νιώθουν σημαντικοί στη δουλειά τους.

Αυτά που είχα ακούσει για διεφθαρμένους αστυνομικούς, ελέγχους, 5ευρα στην άδεια κυκλοφορίας και τα ρέστα, δεν μου έχει τύχει. Ίσως να ήμουν τυχερός, έχουν αλλάξει οι εποχές, δεν ξέρω. Βέβαια σαν αρχή στα ταξίδια μου ακολουθώ το παρακάτω και σας το δίνω σαν συμβουλή: για να περνάς καλά όπου πηγαίνεις σε ξένο τόπο, πρέπει να περνάς ¨απαρατήρητος¨. Μην προκαλείς γιατί ο ¨απέναντι¨ που μάλλον βρίσκεται στη χώρα του δεν ξέρεις ποιος είναι και τι ρόλο βαράει. Μπορεί να βρεθείς μπλεγμένος από το πουθενά.

Αυτονομία και ανεφοδιασμός Λόγω ότι έχω Ducati Multistrada, μια φορά να ξέρω ακριβώς πόση βενζίνη έχω στο τεπόζιτο δεν υπήρχε και ούτε θα υπάρξει :angry8: !!! Γι αυτό χώρισα όλη τη διαδρομή ανά 200χλμ και στάμπαρα που θα έβαζα κάθε φορά βενζίνη στο Google maps. Θα μου πεις περιττό αλλά όποιος έχει καεί στο χυλό, φυσάει και το γιαούρτι (περσινά παθήματα- φετινά μαθήματα, όχι να μας τη λένε και τα BMW). Και μη μου πείτε για αργό γέμισμα του τεπόζιτου γιατί όποτε έβαζα βενζίνη, έτρωγα 5 με 7 λεπτά για να γεμίσω. 100-100 ml γέμιζα το τεπόζιτο.

Περίοδος
1η έως και 12η Σεπτεμβρίου 2019.

Χώρες και Ελληνικές περιοχές που επισκεφθήκαμε:
Βουλγαρία - Ρουμανία - Μακεδονία - Θράκη.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Νόμισμα: Lev BGN
1 Lev = 0.51€ / 1€ = 1.95 Lev ( 09/2019 )
Έγγραφα ταυτοποίησης: Δεν είναι απαραίτητο το διαβατήριο, η ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες σε καλή κατάσταση αρκεί.
Ασφάλεια: Ισχύει η πράσινη κάρτα.
Διαφορά ώρας από την Ελλάδα: 0.
Μετρητά-Κάρτες: το 99% των καταστημάτων δεν δέχεται Ευρώ αλλά το τοπικό νόμισμα το Leva. Κοντά στα σύνορα μπορεί να δέχονται ευρώ. Συνάλλαγμα μην κάνετε στα σύνορα αλλά στην πρώτη μεγάλη πόλη. Υπάρχουν αρκετά ATM στα οποία μπορείτε να κάνετε ανάληψη χρημάτων. Οπουδήποτε στη χώρα τα μεγάλα καταστήματα, καφέ και εστιατόρια και τα περισσότερα βενζινάδικα έχουν POS. Συνήθως υπάρχει προμήθεια σε κάθε συναλλαγή, αλλά είναι μικρή σε σχέση με το ποσό. Για συναλλαγή 18€, η προμήθεια ήταν 0.36 λεπτά του ευρώ, δηλαδή 2% του ποσού. Στα απομακρυσμένα χωριά μπορεί και να μην έχουν POS. Υπάρχουν αρκετά ανταλλακτήρια χαρτονομισμάτων στις μεγάλες πόλεις, αλλά και άλλα καταστήματα άσχετα με το τι πουλάνε είναι και ανταλλακτήρια νομισμάτων. Θα έχουν ταμπέλες-exchange.
Καύσιμα: Αμόλυβδη: ~1,10-1,15€ (09/2019). Τα περισσότερα πρατήρια δέχονται πιστωτικές κάρτες και είναι και mini market και έχουν σχεδόν τα πάντα.
Φώτα: Υποχρεωτικά όλο το 24ωρο.
Όρια ταχύτητας: 130 σε αυτοκινητόδρομους, 90 χιλ. εκτός πόλεως και 50χιλ. σε κατοικημένες περιοχές.
Προτεραιότητες: Σε κόμβους, προτεραιότητα έχουν αυτοί που κινούνται μέσα στον κόμβο.
Διαβάσεις: Σταματάμε αλλιώς…τη βάψατε. Επίσης πολλές διαβάσεις στα χωριά στη Βουλγαρία είναι υπερυψωμένες σε σχέση με το οδόστρωμα οπότε θέλει προσοχή.
Εξοπλισμός: Υποχρεωτικό το κράνος για οδηγό.
Επιτρεπόμενο αλκοόλ: 0,05%. Αγγλικά ξέρετε(For values over 0.12% you will even get jail time!).
Ραντάρ & μπλόκα: Υπάρχουν αρκετά σταθερά ραντάρ και οι διερχόμενοι οδηγοί θα σας ειδοποιήσουν με αναβόσβημα των φώτων τους.
Διόδια: Οι μοτοσυκλέτες δεν πληρώνουν διόδια.
Πανευρωπαϊκός αριθμός άμεσης βοήθειας: 112.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Νόμισμα: Leu (RON)
1 Leu = 0.21€ 1€ = 4.75 Leu ( 09/2019 )
Έγγραφα ταυτοποίησης: Δεν είναι απαραίτητο το διαβατήριο, η ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες σε καλή κατάσταση αρκεί.
Ασφάλεια: Ισχύει η πράσινη κάρτα.
Διαφορά ώρας από την Ελλάδα: 0.
Μετρητά-Κάρτες: το 99% των καταστημάτων δεν δέχεται Ευρώ αλλά το τοπικό νόμισμα το Leu. Συνάλλαγμα μην κάνετε στα σύνορα αλλά στην πρώτη μεγάλη πόλη. Υπάρχουν αρκετά ATM στα οποία μπορείτε να κάνετε ανάληψη χρημάτων. Οπουδήποτε στη χώρα τα μεγάλα καταστήματα, καφέ και εστιατόρια και τα περισσότερα βενζινάδικα έχουν POS. Συνήθως υπάρχει προμήθεια σε κάθε συναλλαγή, αλλά είναι μικρή σε σχέση με το ποσό. Για συναλλαγή 18€, η προμήθεια ήταν 0.36 λεπτά του ευρώ, δηλαδή 2% του ποσού. Στα απομακρυσμένα χωριά μπορεί και να μην έχουν POS. Υπάρχουν αρκετά ανταλλακτήρια χαρτονομισμάτων στις μεγάλες πόλεις, αλλά και άλλα καταστήματα άσχετα με το τι πουλάνε είναι και ανταλλακτήρια νομισμάτων. Θα έχουν ταμπέλες-exchange.
Καύσιμα: Αμόλυβδη: ~1,15-1,20€ (09/2109). Τα περισσότερα πρατήρια δέχονται πιστωτικές κάρτες και είναι και mini market και έχουν σχεδόν τα πάντα. Εμείς βάζαμε συνήθως RomPetrol γιατί είχε κουπόνια με δώρα Ducati.
Φώτα: Υποχρεωτικά όλο το 24ωρο.
Όρια ταχύτητας: 130 χιλ. σε αυτοκινητόδρομους, 100χιλ. σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, 90 χιλ. εκτός πόλεως και 50χιλ. σε κατοικημένες περιοχές.
Προτεραιότητες: Σε κόμβους, που είναι γεμάτη η χώρα, προτεραιότητα έχουν αυτοί που κινούνται μέσα στον κόμβο.
Διαβάσεις: Επίσης σταματάμε αλλιώς… τη βάψατε.
Εξοπλισμός: Υποχρεωτικό το κράνος για οδηγό.
Επιτρεπόμενο αλκοόλ: 0,00% (Ναι μην ξεγελαστείτε και πιείτε, γιατί μπορεί να κάνετε παρέα στον Πάσσαρη!!! )
Ραντάρ & μπλόκα: Υπάρχουν αρκετά σταθερά ραντάρ και οι διερχόμενοι οδηγοί θα σας ειδοποιήσουν με αναβόσβημα των φώτων τους.
Διόδια: Οι μοτοσυκλέτες δεν πληρώνουν διόδια.
Πανευρωπαϊκός αριθμός άμεσης βοήθειας: 112.


Κεφάλαιο Επικοινωνία: Ισχύουν όλα τα πακέτα κανονικά. Π.χ. εγώ έχω φοιτητικό καρτοκινητό Vod@fone CU και Cosm@te What’s Up. Η Vod@fone μου είπε ότι αν βάλω χρήματα και αγοράσω όποιο φοιτητικό πακέτο θέλω, όλα ισχύουν κανονικά. Μου είπε ότι δεν ισχύουν τα δώρα που σου δίνει κάθε μήνα ( π.χ. 600 λεπτά προς CU και 600 Mb). Τελικά από τα δώρα ίσχυαν μόνο τα MB και τα είχα όλα διαθέσιμα για να κλείνω ξενοδοχεία και να μπαίνω στους χάρτες Google.

Tip:Και κάτι ακόμα σημαντικότατο που κάποιοι ίσως δεν το έχουν σκεφθεί. Με τα λεπτά ομιλίας που έχει ο καθένας στο πακέτο του, μπορεί να συνομιλήσει με ντόπιους χωρίς να χρεωθεί έξτρα. Π.χ. πήρα τηλέφωνο από το Βουκουρέστι, το Ρουμάνο που θα νοίκιαζα το δωμάτιο στο ξενοδοχείο του, για να με διαφωτίσει αν θα κάνω κράτηση μέσω Booking ή τηλεφωνικά (ίσως να υποθέσατε την απάντηση). Χρεώθηκα μια απλή κλήση σαν να ήμουν Ελλάδα και να καλούσα ένα φίλο μου στη δίπλα γειτονιά.

Τελευταίες αγορές
Για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο και φέτος, αγοράσαμε μια κλειδαριά δισκόφρενου με συναγερμό, με κανονικό κλειδί και όχι με στρογγυλό κλειδί που ανοίγει με καπάκι από στυλό (μια χαρά, τα έβγαλε τα λεφτά της). Επίσης μια αδιάβροχη θήκη κινητού-GPS και τέλος από μέρους μου σε πολύ καλή τιμή μια action camera (EKEN H9R) και μετά από πολυήμερο ψάξιμο στο Ebay αγοράστηκε και βάση (9€) που μπαίνει μπροστά και κάτω από τη ζελατίνα του κράνους για να γράφει τις καθημερινές διαδρομές.
action κάμερας.jpg
Helmet with camera.jpg
(Αυτά και αν έβγαλαν τα λεφτά τους!!!).

Τελευταίες εργασίες
Κάναμε και οι δύο service, δεν άλλαξα αλυσίδα( καλά να πάθω! ), το BMW έβαλε και σέλα με gel (BMW είναι, την χρειάζεται!!! :wsmile: ), προμηθευτήκαμε τα χαρτιά που έπρεπε όπως ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης (παίρνεις επιτόπου χαρτί- η κάρτα βγαίνει σε 1,5 μήνα) πράσινη κάρτα (βγαίνει αμέσως-1 μήνα ισχύ) και τελειώνοντας τη δουλειά μου στις 31 Αυγούστου, άλλαξα λάδια γιατί την άλλη μέρα είχε αναχώρηση.


(Πληροφοριακά τα έξοδα που γράφω στο ταξιδιωτικό είναι κατά προσέγγιση και αφορούν 1 άτομο. Στα φαγητά-λοιπά περιέχονται φαγητά, καφέδες, αναψυκτικά, αναμνηστικά, κ.ά.).

Μεγάλος ο πρόλογος, αλλά χρειαζόταν για να δώσω συμβουλές προς ναυτιλλόμενους.

Συνεχίζεται...
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Άβαταρ μέλους
goulisf
Member
Member
Δημοσιεύσεις: 406
Εγγραφή: Σάβ 19 Ιουν 2010, 08:24
Gender: Male
Bike: Multistrada 620
Other: vespino 50cc
Τοποθεσία: Πατρα και σε πρασινες διαδρομες
Επικοινωνία:

Re: Εκεί είναι БАЛКАН (ΒΑΛΚΑΝΙΑ) 2 (Black Sea edition)...

Δημοσίευση από goulisf »

...
Λοιπόν γυρνάω το κλειδί στη θέση ON, κάνει check ο εγκέφαλος, πατάω μίζα και ξεκινάμε.

1η ημέρα ταξιδιού - Κυριακή 01/ 09/2019
Πάτρα – Κερκίνη

Σήμερα γάμος γίνεται…

1 μέρα.jpg
https://www.google.com/maps/dir/38.2319 ... 216921!3e0" onclick="window.open(this.href);return false;

10:00 εκκίνηση και η χάραξη της διαδρομής έλεγε από Ε.Ο. Αντιρρίου Ιωαννίνων για να γλιτώσουμε κάνα διόδιο. Πριν τη γέφυρα στο Ρίο, μια πιτσιρίκα χίπισσα σηκώνει τον αντίχειρα για οτοστόπ. Την κοιτάω και μονολογώ; ¨Που να σε βάλω, δεν έχω αυτοκίνητο καρντιά μου¨.
Βενζίνη μετά από 200 χλμ στα Γιάννενα για σιγουριά. Στάση επίσης για ανεφοδιασμό στομαχιού και καφέ σε Stop and Go.
Ξανά πάνω στη μηχανή για το μαρτύριο της Εγνατίας οδού. Ότι πιο βαρετό από οδήγηση αλλά ευτυχώς ακόμα χωρίς πολλά διόδια. ¨Και σου ‘πα, πάρε τα ακουστικά σου…¨ μου έλεγε μια φωνή.
Από Κοζάνη και πάνω τρομερή ζέστη. Λόγω μη ύπαρξης βενζινάδικου στην Εγνατία και επειδή δεν ξέρω αν με φτάνει η βενζίνη μέχρι το Πλάτανο πριν τη Σαλονίκη, έξοδος στη Βέροια για βενζίνη. Μη μας κοροϊδεύει και ο κόσμος στο δρόμο…
Ο καλό-χαραγμένος αυτοκινητόδρομος Θεσσαλονίκης-Σερρών έρχεται σαν θεϊκό δώρο, να μας βγάλει από τη βαρεμάρα της Εγνατίας και να δροσίσει τους αναμμένους κινητήρες μας, μιας και έχει αρχίσει η θερμοκρασία να υποχωρεί. Ευχαριστημένοι από τη διαδρομή, η επόμενη στάση μας για σήμερα ήταν στο οχυρό Ρούπελ. Το φετινό ταξίδι μας θα είχε και εκπαιδευτικό-πολιτιστικό χαρακτήρα.

Λίγα λόγια από το internet για…

Το θρυλικό οχυρό του Ρούπελ
, συνώνυμο του ηρωισμού, της αυτοθυσίας και της αντίστασης κατά του ναζισμού, στέκει περήφανο στην είσοδο της ομώνυμης στενωπού στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, που τόσο αποτελεσματικά υπερασπίστηκε κατά τον Β’ Π.Π. κερδίζοντας τον θαυμασμό του αντιπάλου και των Συμμάχων. Σήμερα το Ρούπελ αποτελεί ζωντανό μνημείο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και διαχρονικό σύμβολο πανανθρώπινων αξιών.

Οχυρό Ρούπελ ώρες λειτουργίας(καλοκαίρι) 09:00 - 13:00 και 17:00 - 20:00

Φτάνοντας το απογευματάκι στο οχυρό, μια ανάσα από τα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, βρίσκουμε ένα φαντάρο στη πύλη του οχυρού και καλησπερίζοντάς μας, μας ζητάει τις ταυτότητες για να συνεχίσουμε. ¨Πηγαίνετε προς την είσοδο του οχυρού και θα φωνάξω τον υπεύθυνο για την ξενάγηση¨. Αράζουμε τις μηχανές στο parking και μετά από 5 λεπτά να σου και ο υπεύθυνος αρχιλοχίας.
1.Roupel.jpg
2.Roupel.jpg
Ξεκινάει η ξενάγηση στο εσωτερικό του με αναφορές στους ηρωικούς στρατιώτες που έμειναν τελευταίοι τις κρίσιμες ώρες πριν τη παράδοση στις δυνάμεις του Άξονα. Εντύπωση μας έκανε η διήγηση της κατασκευής του οχυρού που αποτελούσε ένα κομμάτι της λεγόμενης Γραμμής Μεταξά. Μετέφεραν εργάτες από τη Πελοπόννησο και τα νησιά, συνήθως νύχτα και με δεμένα μάτια, για να μη γνωρίζουν που πηγαίνουν και δούλευαν εκεί για μια εβδομάδα. Κάθε βδομάδα άλλαζαν εργάτες αλλά δεν έπαιρναν εργάτες από τη γύρω περιοχή για να μην ξέρει κανείς που έσκαβαν και τι έφτιαχναν.
3.Roupel.jpg
4.Roupel.jpg
Τελειώνοντας την σχεδόν ωριαία ξενάγηση και βγάζοντας τις ανάλογες φωτογραφίες, κινήσαμε για το parking. Ξανά πάνω στις μηχανές, μιας και στο οχυρό Ρούπελ το μόνο που βρήκαμε για να δροσιστούμε ήταν νερό από μια βρύση. Δυστυχώς δεν ήταν ανοιχτό το ΚΨΜ του.

Απογευματινός καφές λοιπόν, στο Νέο Πετρίτσι Σερρών, συνοδεία καρυδόπιτας με σοκολάτα από παρακείμενο ζαχαροπλαστείο. Άκρα του τάφου σιωπή μιας και όλο το χωριό έβλεπε αγώνα του ΠΑΟΚ. Εκεί ψάξαμε στο internet να βρούμε βραδινό κατάλυμα.
Τηλέφωνο για διαμονή, το πρώτο γιοκ, το δεύτερο ναι στο χωριό Κερκίνη, αλλά με προϋπόθεση.

¨Πως το πες αυτό; Το βράδυ έχει γλέντι γάμου :shock: !!!¨. Ωραία αρχίσαμε. Πώς θα κοιμηθούμε :plaf: ;

Συνεχίζεται...
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Over the Mountains... Under the Stars
Άβαταρ μέλους
goulisf
Member
Member
Δημοσιεύσεις: 406
Εγγραφή: Σάβ 19 Ιουν 2010, 08:24
Gender: Male
Bike: Multistrada 620
Other: vespino 50cc
Τοποθεσία: Πατρα και σε πρασινες διαδρομες
Επικοινωνία:

Re: Εκεί είναι БАЛКАН (ΒΑΛΚΑΝΙΑ) 2 (Black Sea edition)...

Δημοσίευση από goulisf »

...
Διαδρομή παράλληλα με τη λίμνη Κερκίνη και άφιξη στο ομώνυμο χωριό για διαμονή στο ξενοδοχείο μας. Μια χαρά το ξενοδοχείο, αλλά στο βάθος του κήπου είδαμε και τα όργανα. Μαύρα μεσάνυχτα θα περάσουμε! Ο ξενοδόχος, ίδιος ο πρόεδρος Λεουτσάκος από την trash TV. Μόνο η Πέπη έλειπε. Διαμονή 36€ το δίκλινο.
Μιας και η μέρα μας ήταν γεμάτη χιλιόμετρα, το ίδιο και η αυριανή, αποφασίσαμε να μην το κουνήσουμε ρούπι, να φάμε στο ξενοδοχείο και να προλάβουμε να κοιμηθούμε πριν αρχίσουν να βαράνε τα όργανα. Φάγαμε από το φαγητό του γάμου. Το φαγητό μέτριο. 2 πιάτα γαμήλιο φαγητό, 1 σαλάτα, 1 συνοδευτικό, 2 μπύρες, 2 νερά, τιμή 28€. Για απόδειξη ένα χαρτί από μπλοκάκι. Γελούσαν και οι πέτρες.
Receipt.jpg
Πέντε γραμμές κοινωνική κριτική για το χαρμόσυνο γεγονότο.

Οι μισοί από το γάμο ήταν λίγο παραπάνω "σκούροι".
Σουτζουκάκια σε γάμο για κύριο πιάτο πρώτη φορά είδα.
Τσακωμός για τα σουτζουκάκια του γάμου από την θεία της νύφης.
Ο διευθυντής ορχήστρας σφύριξε τη λήξη γύρω στις 3:00 τη νύχτα με τα τελευταία τσιφτετελογυφτοτράγουδα.

Ααα… και να μας ζήσουν οι νεόνυμφοι :love5: :love4: !!!
Wedding.jpg
Καληνύχτα γιατί αύριο υπάρχει μονομιάς πέρασμα της Βουλγαρίας γύρω στα 500 χλμ.

Χιλιόμετρα 1ης ημέρας 608
Ατομικά έξοδα 127€


Βενζίνες 78€ (Καίει το γαμημένο, καίει… Ντάξει μωρέ, έβαλες και για την επόμενη μέρα)
Διόδια 6,8€
Φαγητό-λοιπά 24€
Διαμονή 18€

Συνεχίζεται...
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Over the Mountains... Under the Stars
Άβαταρ μέλους
goulisf
Member
Member
Δημοσιεύσεις: 406
Εγγραφή: Σάβ 19 Ιουν 2010, 08:24
Gender: Male
Bike: Multistrada 620
Other: vespino 50cc
Τοποθεσία: Πατρα και σε πρασινες διαδρομες
Επικοινωνία:

Re: Εκεί είναι БАЛКАН (ΒΑΛΚΑΝΙΑ) 2 (Black Sea edition)...

Δημοσίευση από goulisf »

...
2η ημέρα - Δευτέρα 02/09/2019
Κερκίνη- Sofia- Craiova

Που πάτε ρε μηχανόβιοι;

2 μέρα.jpg
https://www.google.com/maps/dir/%CE%9A% ... 301785!3e0" onclick="window.open(this.href);return false;

Ελληνικός καφές στο δωμάτιο για να ανοίξει το μάτι από τη χθεσινοβραδινή συνεστίαση. Ξεκινώντας για τα σύνορα κάνουμε μια παράκαμψη στο Βιότοπο Κερκίνης, βλέποντας τη λίμνη και τα βουβάλια να βοσκάνε.
Το κανονικό πρωινό το πήραμε στα σύνορα, καφές με συνοδεία ζαμπόν-τυρόπιτας.
Οι διατυπώσεις στα σύνορα κάτι παραπάνω από απλές. Από την ελληνική πλευρά νεύματα και δρόμο και από την βουλγάρικη στο πρώτο φυλάκιο ταυτότητα και άδεια κυκλοφορίας και στο δεύτερο φυλάκιο νοήματα για να περάσουμε.
Πρώτες εντυπώσεις, αρκετά καζίνο, showgirls και αρκετές ελληνικές εταιρείες.
Βινιέτα μόνο για αυτοκίνητα, οι μότο free.

Πέρασμα στη Βουλγαρία μπαίνοντας στον αυτοκινητόδρομο Ε79 που αργότερα γίνεται Α3 με ενδιάμεσες σφήνες από μονής λωρίδας δρόμο και ντουφέκι για Σόφια. Όπου ο δρόμος στένευε ήταν πολύ ωραία. Ένα κομμάτι από σύνορα για Σόφια φανταστικό σαν την επαρχιακή Αντιρρίου Ιωαννίνων πριν τα Ιωάννινα δίπλα στο Λούρο.
Πρώτη γνωριμία με τη βουλγάρικη βενζίνη και οι εντυπώσεις που μας άφησε ήταν κάτι παραπάνω από καλές. 10 λίτρα με 11,5 ευρώ. Και είπα να πάρουμε κάνα μπιτόνι μαζί...

Το μεσημέρι της 2ης μέρας του Σεπτέμβρη θα το περνάγαμε στη πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, τη Σόφια.

Λίγα λόγια από το internet για…

Τη Σόφια
(βουλγαρικά: София) που είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας. Είναι η 14η μεγαλύτερη πόλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση με πληθυσμό πάνω από 1,3 εκατομμύρια κατοίκους. Βρίσκεται στο κέντρο της Βαλκανικής Χερσονήσου. Βρίσκεται στο μέσο μεταξύ Μαύρης Θάλασσας και Αδριατικής Θάλασσας, ενώ η πλησιέστερη σε αυτή θάλασσα είναι το Αιγαίο. Η Σόφια είναι από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης, τόπος ανθρώπινης κατοίκησης τουλάχιστον από το 7.000 π.Χ., ενώ το σλόγκαν της πόλης είναι "μεγαλώνει αλλά δεν γερνά". Η Σόφια ήταν η οικονομικά πιο προσιτή για επίσκεψη πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2013.
2.Sofia.jpg
1.Sofia.jpg
Η Σόφια, πόλη με ωραία κτίρια και αρκετά πάρκα. Parking πουθενά στο κέντρο. Οπότε μονόδρομος το πληρωτέο και φυλασσόμενο για 3€ (1 € η ώρα) και βουρ για περίπατο. Φωτογραφίες στα ωραία αξιοθέατα όπως:

2.Nevsky.jpg
Ο Καθεδρικός ναός του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι που καταλαμβάνει έκταση 3.170 τετρ. μέτρων και χωράει στο εσωτερικό του 10.000 ανθρώπους. Είναι ο τρίτος μεγαλύτερος καθεδρικός στα Βαλκάνια και το μεγαλύτερο τμήμα του χτίστηκε μεταξύ 1904 και 1912. Ο Άγιος Αλέξανδρος Νιέφσκι ήταν Ρώσος πρίγκιπας και ο καθεδρικός ναός κατασκευάστηκε προς τιμή των Ρώσων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Ρωσο-τουρκικού Πολέμου του 1877-1878, αποτέλεσμα του οποίου ήταν να απελευθερωθεί η Βουλγαρία από την Οθωμανική κυριαρχία.
3.Nevsky.jpg
...
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Over the Mountains... Under the Stars
Άβαταρ μέλους
goulisf
Member
Member
Δημοσιεύσεις: 406
Εγγραφή: Σάβ 19 Ιουν 2010, 08:24
Gender: Male
Bike: Multistrada 620
Other: vespino 50cc
Τοποθεσία: Πατρα και σε πρασινες διαδρομες
Επικοινωνία:

Re: Εκεί είναι БАЛКАН (ΒΑΛΚΑΝΙΑ) 2 (Black Sea edition)...

Δημοσίευση από goulisf »

...
Tram in Sofia.jpg
Το κτίριο της βουλής της Βουλγαρίας.
4.Sofia.jpg
Το άγαλμα του τσάρου Αλέξανδρου Β' ο οποίος απελευθέρωσε την Βουλγαρία από τους Οθωμανούς.
3.Sofia.jpg
Την αλλαγή φρουράς μπροστά από το κτίριο της προεδρίας της δημοκρατίας της Βουλγαρίας.
5.Sofia.jpg
Το κεντρικό αστρονομικό σημείο της Σόφιας, ένα πρόγονο του GPS;;;
(στο βάθος)
6.Sofia.jpg
...
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Over the Mountains... Under the Stars
Άβαταρ μέλους
goulisf
Member
Member
Δημοσιεύσεις: 406
Εγγραφή: Σάβ 19 Ιουν 2010, 08:24
Gender: Male
Bike: Multistrada 620
Other: vespino 50cc
Τοποθεσία: Πατρα και σε πρασινες διαδρομες
Επικοινωνία:

Re: Εκεί είναι БАЛКАН (ΒΑΛΚΑΝΙΑ) 2 (Black Sea edition)...

Δημοσίευση από goulisf »

...
Park in Sofia.jpg
Το δικαστικό μέγαρο με τους λέοντες
9.Sofia.jpg
Το κτίριο που στέγαζε τα κεντρικά γραφεία του Κομμουνιστικού Κόμματος για πάνω από 40 χρόνια στη Βουλγαρία. Στη κορυφή του κτιρίου υπήρχε κάποτε και ένα κόκκινο αστέρι.
7.Sofia.jpg
και τέλος το παράξενο άγαλμα της Αγίας Σοφίας. Χτίστηκε το 2000 για να αντικαταστήσει ένα άγαλμα του Λένιν.
8.Sofia.jpg
Κάνουμε συνάλλαγμα λίγα λέβα και πάμε προς την πεζοδρομημένη λεωφόρο Vitosha, για να φάμε και να αγοράσουμε κάνα σουβενίρ. Το street food μας για σήμερα μια μεγάλη πίτσα ( μεγάλη λέμε) με κόλα 1.9€.
Pizza&cola.jpg
Καπνός Κ@ρελλια προς 3.8€ το πακέτο. Στο δρόμο ακούμε ελληνικές φωνές και γυρνάμε και βλέπουμε Έλληνες και Κύπριους που μάλλον σπουδάζουν στη Σόφια.
...
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Over the Mountains... Under the Stars
Άβαταρ μέλους
goulisf
Member
Member
Δημοσιεύσεις: 406
Εγγραφή: Σάβ 19 Ιουν 2010, 08:24
Gender: Male
Bike: Multistrada 620
Other: vespino 50cc
Τοποθεσία: Πατρα και σε πρασινες διαδρομες
Επικοινωνία:

Re: Εκεί είναι БАЛКАН (ΒΑΛΚΑΝΙΑ) 2 (Black Sea edition)...

Δημοσίευση από goulisf »

...
Καβαλάμε τις μηχανές και πάλι, παίρνοντας τον αυτοκινητόδρομο Α2 με προορισμό τη Vratsa, και από κει συνεχίζουμε μέχρι το Oryahovo και με φέριμποτ να περάσουμε στη Ρουμανία. Η αρχική σκέψη ήταν να πάμε από τη γέφυρα του Vidin, κοντά στη Σερβία, αλλά τα 50χλμ παραπάνω μας έκαναν να αναθεωρήσουμε και να σκεφτούμε τη λύση του ferry από το Oryahovo. Βενζίνη με 1€ το λίτρο και συνεχίζουμε (τα πυράκια του BMW άρχισαν να διαμαρτύρονται, 92άρα ήταν). Ο δρόμος, μια απέραντη ευθεία αλλά αρκετά καλός για τα δεδομένα της χώρας. Ολόγυρα γύρω μας μεγάλες εκτάσεις με καλαμπόκια, ένα από τα εξαγώγιμα είδη της χώρας. Παρόλο το τρέξιμο με τις μηχανές αργούμε και χάνουμε το ferry των 18:00. Οπότε χαλαρός καφές και έκδοση εισιτηρίων (2€ η μηχανή και 1€ ο αναβάτης) με αρκετό γέλιο στην προφορά των ονομάτων από την υπεύθυνη των εκδοτηρίων :wsmile: :plaf2: .
Ferry ticket.jpg
Tip: Και στον Προμαχώνα και στο Oryahovo υπάρχουν συνοριοφύλακες της μετέπειτα χώρας για να τσεκάρουν τα στοιχεία σου και αν δεν είσαι εντάξει, σε στέλνουν πίσω, χωρίς να περάσεις στη χώρα τους.

Ένας Έλληνας οδηγός φορτηγού μόλις ακούει να μιλάμε και να ψιλό-κοροιδεύουμε τον αχώνευτο συνοριοφύλακα, μιας και ζητάει επίμονα την άδεια της μηχανής, μας ρωτάει "Έλληνες είστε". ¨Ναι ρε πατρίδα¨. Ένας άλλος Έλληνας οδηγός πιο πέρα αναρωτιέται: ¨ που πάτε ρε μηχανόβιοι;¨. ¨Ταξίδι στη Ρουμανία¨.
Και ενώ καθόμαστε και πίνουμε αμέριμνοι τον καφέ μας γύρω στις 19:15, τα φορτηγά έχουν αρχίσει να ζεσταίνουν μηχανές και αλληλοκοιταζόμαστε και λέμε: ¨Ρε λες¨;
Oryahovo ferry.jpg
Το ferry τελικά φεύγει νωρίτερα από ότι ήταν προγραμματισμένο, 19:30 αντί για 20:00 με αποτέλεσμα να κερδίσουμε μισή ώρα στη σημερινή διαδρομή. Αν είχαμε φτάσει 19:40 θα κλαίγαμε. Η διαδρομή είναι γύρω στα 20 λεπτά περίπου.
Danube river.jpg
Πάνω στο ferry ( μη φανταστείτε κάνα ferryboat, μια πλατφόρμα με μηχανή είναι) μια Ρουμάνα μας βλέπει ντυμένους και αρματωμένους και μας ρωτάει που πάμε. "Κραϊόβα" λέμε. "Τι να κάνετε;", ρωτά. "Ταξίδι", λέμε. "Είναι η πόλη μου, να περάσετε καλά", μας απαντά χαμογελώντας.

Αποβιβαζόμαστε στο Becket της Ρουμανίας και προχωρώντας φτάνουμε στο συνοριοφυλάκιο με ένδειξη από πινακίδες να περάσουμε μέσα από μια λούμπα για απολύμανση των οχημάτων. ¨Καλά¨ λέω και περνάω από δίπλα. Να γίνω κ@λος από τα βρωμόνερα. Μάλλον το είχαν για τις νταλίκες. Φτάνοντας στο φυλάκιο έγινε ταυτοποίηση των στοιχείων των δικών μας και των μηχανών και συνεχίσαμε το δρόμο προς Κραϊόβα.
Τα πρώτα χιλιόμετρα στη Ρουμανία, μας έδειξαν μια χώρα φτωχή, αν κρίνουμε από τα σπίτια που βλέπαμε. Φτωχικά μεν, φτηνές και απλές κατασκευές αλλά περιποιημένα, όμορφα βαμμένα με ωραίες μάντρες και ανθισμένους κήπους.
Romanian village.jpg
Μπροστά μας και οι εικόνες που είχαμε δει για τη Ρουμανία με τους πρώτους Ρομά να κάνουν την εμφάνισή τους. Εντύπωση μας προκαλεί το γεγονός των πολλών κάρων στους δρόμους. Σε κάθε χωριό πρέπει να είδαμε και 3 κάρα.
Romania.jpg
Σε πολλά χωριά είχαν ανάψει φωτιές για να διώχνουν τα κουνούπια. Μάλλον κάνανε γενική απεντόμωση :mrgreen: .

Πήραμε τον επαρχιακό δρόμο 55 και συνεχίσαμε προς την Κραϊόβα. Η οδήγηση από τους Ρουμάνους βιαστική και επικίνδυνη. Είχε αρχίσει και σουρούπωνε και λίγο πριν φτάσουμε στη πόλη, μια όμορφη στιγμή με έκανε να βάλω τα γέλια. Μπροστά μου προπορευόταν ένα κάρο με ένα άλογο και από τους τρείς επιβάτες, ο ένας είχε αντικαταστήσει τα ¨φανάρια πορείας¨ του κάρου με το φακό του κινητού του.
...
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Over the Mountains... Under the Stars
Άβαταρ μέλους
goulisf
Member
Member
Δημοσιεύσεις: 406
Εγγραφή: Σάβ 19 Ιουν 2010, 08:24
Gender: Male
Bike: Multistrada 620
Other: vespino 50cc
Τοποθεσία: Πατρα και σε πρασινες διαδρομες
Επικοινωνία:

Re: Εκεί είναι БАЛКАН (ΒΑΛΚΑΝΙΑ) 2 (Black Sea edition)...

Δημοσίευση από goulisf »

...
Μπαίνοντας στα προάστια της Κραϊόβα σταματάμε για βενζίνη και για να βρούμε ξενοδοχείο από το internet. Στο βενζινάδικο η τιμή της βενζίνης ήταν άκρως δελεαστική. 7 λίτρα στην τιμή των 8,5€. Ψάχνοντας για ξενοδοχείο, βρήκαμε ένα λίγο μακριά από το κέντρο, μιας και τα περισσότερα κεντρικά ξενοδοχεία είτε ήταν ακριβά, είτε δεν είχαν parking, το οποίο ήταν βασική παράμετρος στο ταξίδι μας. Πρώτη φορά που θα έκανα κράτηση από το Boοking με τη χρήση χρεωστικής κάρτας και ήμουν λίγο επιφυλακτικός. Δεν μου τράβηξαν χρήματα, απλά την ήθελαν σαν εγγύηση. Τέλος πάντων. Το ξενοδοχείο τώρα, μια χαρά μικρό ξενοδοχειάκι με τον εξωτερικό παιδότοπό του και μια συρόμενη καγκελόπορτα να κρατά ασφαλισμένες τις μοτοσυκλέτες μας.
Room at Craiova.jpg
Στη ρεσεψιόν η υπάλληλος, μια ξινισμένη 50αρα ενώ είχαμε κλείσει το δωμάτιο από το booking με τιμή 25€, αυτή ήθελε 26 για το αφεντικό (per patrone, μου έλεγε!).
¨Καλά της λέω, αλλά το Booking άλλα λέει. Πάρε 25€ τώρα, γιατί τόσα λέει το booking και σε καλή μεριά¨. Βέβαια μου το φύλαγε κατά κάποιο τρόπο γιατί το βράδυ μου χρέωσε ένα μικρό μπουκαλάκι νερό 1€. Κουφάλα!!!

Λίγα λόγια από το internet για…

Την Κραϊόβα
που είναι η 6η μεγαλύτερη πόλη της Ρουμανίας και πρωτεύουσα της Επαρχίας Ντολζ. Βρίσκεται σε περίπου ίσες αποστάσεις από τα Νότια Καρπάθια (προς βορρά) και τον Ποταμό Δούναβη (προς νότο). Η Κραϊόβα είναι η μεγαλύτερη εμπορική πόλη δυτικά του Βουκουρεστίου και η σημαντικότερη πόλη της Ολτενίας. Η πόλη ευημέρησε ως περιφερειακό εμπορικό κέντρο παρά ένα σεισμό το 1790, πανώλη το 1795 και μια Τουρκική επίθεση το 1802, κατά την οποία κάηκε.

Κατεβήκαμε στο κέντρο της πόλης για να βρούμε κάτι να ντερλικώσουμε. Φαγητό λοιπόν στο κέντρο της πόλης, σε ελληνικής ονομασίας κυριλέ fast food, ονόματι Spartan. Μια μερίδαρα γύρος και μια κόλα για τον καθένα μας με τιμή 6.5€ έκαστος.
Gyros.jpg
Η πόλη είχε πολύ επιβλητικά και ωραία κτίρια. Και επίσης ωραίες γυναίκες. Μιας και η ώρα ήταν περασμένη και δεν έλεγε τίποτα το βράδυ της Δευτέρας στο κέντρο της Κραϊόβα, αποφασίσαμε να πίναμε πρωινό καφέ στο πεζόδρομο, να βλέπαμε τα αξιοθέατα της πόλης το πρωί και να τσιμπάγαμε και κάτι πριν την αυριανή εξόρμηση. Και τι εξόρμηση! Αύριο η μέρα είχε πέρασμα από την Transalpina. Κάτι μου έλεγε βαθιά μέσα μου ότι η αυριανή μέρα θα ήταν το κερασάκι στο ταξίδι μας. Ίσως επειδή είχα ακούσει πολλά για το Transfagarasan και είμαι λίγο της άποψης: ¨Όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι¨. Είδωμεν…
Πίσω στο ξενοδοχείο λοιπόν που ήταν σε πολυσύχναστο περιφερειακό δρόμο. Σκεφτήκαμε ότι ίσως θα δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε. Μπα που τέτοια ατυχία! Το ροχαλητό και από εμάς και από τους δίπλα ¨πήγε στεφάνι¨. Στο μεταμεσονύχτιο μενού είχαμε και κλάματα από το διπλανό παιδάκι.

Χιλιόμετρα 2ης ημέρας 486
Ατομικά έξοδα 69€


Βενζίνη 30€
Φαγητό – λοιπά 19€
Ferry Δούναβη 3€
Parking Σόφια 3€
Διαμονή 12,5€
Διόδια Προμαχώνα 1,7€
...
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Over the Mountains... Under the Stars
Άβαταρ μέλους
goulisf
Member
Member
Δημοσιεύσεις: 406
Εγγραφή: Σάβ 19 Ιουν 2010, 08:24
Gender: Male
Bike: Multistrada 620
Other: vespino 50cc
Τοποθεσία: Πατρα και σε πρασινες διαδρομες
Επικοινωνία:

Re: Εκεί είναι БАЛКАН (ΒΑΛΚΑΝΙΑ) 2 (Black Sea edition)...

Δημοσίευση από goulisf »

...
3η ημέρα - Τρίτη 03/09/2019
Craiova - Transalpina - Sibiu

Στην Transalpina μια φορά…

3 μέρα.jpg
https://www.google.com/maps/dir/%CE%9A% ... 983273!3e0" onclick="window.open(this.href);return false;

Το πρωί μας βρίσκει στο κέντρο της Κραϊόβα και αναγκαζόμαστε να κάνουμε συνάλλαγμα για να φάμε αφού όλες οι χθεσινές λυπητερές πληρώθηκαν με κάρτα (βενζίνη, φαγητό, ξενοδοχείο). Μεγάλη τυρόπιτα με 0.85€ και διπλός εσπρέσο με 2.5€ σε πολύ καλή καφετέρια της Κραϊόβα με θέα το πανεπιστήμιο της Κραϊόβα και το Εθνικό θέατρο. Σειρά είχε η βόλτα στη πόλη και φωτογραφίες στα αξιοθέατα της. Πρωινά εγκεφαλικά από πιτσιρίκα Ρουμάνα που τα είχε πετάξει όλα έξω.
Craiova court.jpg
2.Craiova.jpg
3.Craiova.jpg
Στο δρόμο είδαμε και το εξής κουφό: ντελιβεράς με ποδήλατο και στα γυαλιά του είχε στηρίξει καθρεφτάκι για να βλέπει πίσω!
Delivery boy.jpg
...
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Over the Mountains... Under the Stars
Άβαταρ μέλους
goulisf
Member
Member
Δημοσιεύσεις: 406
Εγγραφή: Σάβ 19 Ιουν 2010, 08:24
Gender: Male
Bike: Multistrada 620
Other: vespino 50cc
Τοποθεσία: Πατρα και σε πρασινες διαδρομες
Επικοινωνία:

Re: Εκεί είναι БАЛКАН (ΒΑΛΚΑΝΙΑ) 2 (Black Sea edition)...

Δημοσίευση από goulisf »

...
4.Craiova.jpg
5.Craiova.jpg
Το εξωτερικό μέρος του γηπέδου της Craiova.
Craiova stadium.jpg
Craiova church.jpg
Craiova 7.jpg
...
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Over the Mountains... Under the Stars
Άβαταρ μέλους
goulisf
Member
Member
Δημοσιεύσεις: 406
Εγγραφή: Σάβ 19 Ιουν 2010, 08:24
Gender: Male
Bike: Multistrada 620
Other: vespino 50cc
Τοποθεσία: Πατρα και σε πρασινες διαδρομες
Επικοινωνία:

Re: Εκεί είναι БАЛКАН (ΒΑΛΚΑΝΙΑ) 2 (Black Sea edition)...

Δημοσίευση από goulisf »

...
Η σημερινή διαδρομή ήταν να ανέβουμε προς την κεντρική Ρουμανία, διασχίζοντας την Transalpina και να φτάσουμε το βράδυ στη πόλη του Sibiu. Ξεκινήσαμε, παίρνοντας τον επαρχιακό 6Β, συνεχίσαμε στον 67Β για το Targu Jiu και στρίψαμε στο Targu Carbunesti, φουλάρισμα βενζίνης και από κει να μπαίναμε στον επαρχιακό 67C, την Transalpina.

Tip: Αν βρεθείτε στα μέρη εκείνα βάλτε βενζίνη σε μεγάλη πόλη πριν τα πάσα, για να μην ξεμείνετε. Μεγάλη βοήθεια επίσης, το Google Maps με φίλτρο ¨Βενζινάδικα¨. Τα βγάζει με την τελευταία ενημέρωση.

Λίγα λόγια από το internet για…
Την Transalpina ή αλλιώς DN67C
που βρίσκεται στα βουνά Parangs στα νότια Καρπάθια και είναι ένα από τα υψηλότερα περάσματα των Καρπαθίων στη Ρουμανία. Συνδέει την πόλη Novaci, στα νότια, με την πόλη Sebes στα βόρεια. Εικάζεται ότι ο δρόμος φτιάχτηκε κατόπιν εντολής του βασιλιά Καρόλου του 2ου και επισκευάστηκε από τα γερμανικά στρατεύματα στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Το υψηλότερο σημείο της Transalpina λέγεται Urdele Pass όπου το υψόμετρο είναι στα 2.145m. Ο δρόμος τους παγωμένους μήνες του χρόνου κλείνει λόγω του χιονιού. Το 2007 ξεκίνησαν οι εργασίες για να μετατραπεί αυτός ο εκπληκτικής ομορφιάς δρόμος σε έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο 148χλμ που θα συνδέει την επαρχία Ολτενία με την Τρανσυλβανία.

Στο δρόμο ανά 50 χιλιόμετρα έβλεπες εργοστάσια παραγωγής ρεύματος.
Factory.jpg
Φτάνοντας στην αρχή της Transalpina, η γνωστή πινακίδα που σε βάζει στο πνεύμα του τι θα επακολουθήσει. Η οποία είναι γεμάτη αυτοκόλλητα από κλαμπ μοτοσυκλετών.Η από κάτω πινακίδα σκεπασμένη με ελαιόπανο. Γιατί, δεν ξέρω.
Transalpina sign.jpg
Ο δρόμος στο ξεκίνημα μας αφήνει με τις καλύτερες εντυπώσεις μιας και το οδόστρωμα και η χάραξη του είναι ότι πρέπει. Αρκετές μότο να ανεβαίνουν ή να κατεβαίνουν, όπως και πολλά αυτοκίνητα. Στις πρώτες ανηφόρες ο δρόμος έχει απλωμένα κομμάτια ξεραμένης πίσσας; Για τα χιόνια; Στην πρώτη κορυφή του δρόμου είχε λίγο κόσμο και αρκετά μαγαζάκια για αναμνηστικά και πρόχειρο φαγητό. Έναν ¨γρήγορο¨ τον τράβαγε βίντεο ο φιλαράκος του στις στροφές.
Αγορά αναμνηστικού και χαιρετισμό με άλλους μηχανόβιους και κάτι χαρλεάδες μουστακαλήδες!
Transalpina 3.jpg
Transalpina 1.jpg
Transalpina 2.jpg
...
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Over the Mountains... Under the Stars
Άβαταρ μέλους
goulisf
Member
Member
Δημοσιεύσεις: 406
Εγγραφή: Σάβ 19 Ιουν 2010, 08:24
Gender: Male
Bike: Multistrada 620
Other: vespino 50cc
Τοποθεσία: Πατρα και σε πρασινες διαδρομες
Επικοινωνία:

Re: Εκεί είναι БАЛКАН (ΒΑΛΚΑΝΙΑ) 2 (Black Sea edition)...

Δημοσίευση από goulisf »

...
Ανοίξτε μια παγωμένη :cheers: , γιατί τώρα αρχίζουν τα καλά...

Βάλαμε τις κάμερες να γράφουν και ξεκινήσαμε. Περάσαμε από το χωριό Ranca, το τελευταίο κομμάτι πολιτισμού και συνεχίσαμε με την φοβερή διαδρομή που τα είχε όλα ( στροφές,¨ φιδίσια κομμάτια¨, φουρκέτες, ευθείες).
Τα πρώτα κομμάτια της να είναι στην κορυφογραμμή και να απολαμβάνεις τη θέα και από τις δύο μεριές του δρόμου. Ενδιάμεσα από αυτά τα κομμάτια της διαδρομής, το πάσο Urdele στα 2145m.
Αργότερα η διαδρομή γίνεται κατηφορική και περνάει μέσα από έλατα. Ένα μείγμα Αλπικών πάσων. Φανταστικά. Δικαιολογημένο και ¨ευλογημένο¨ το όνομα της. Στο δρόμο αρκετοί μοτοσικλετιστές με χαιρετούρες εκατέρωθεν. Μέχρι και τη στάση για φαγητό που κάναμε, ο δρόμος ήταν από πολύ καλός έως άριστος.

...
Over the Mountains... Under the Stars
Άβαταρ μέλους
goulisf
Member
Member
Δημοσιεύσεις: 406
Εγγραφή: Σάβ 19 Ιουν 2010, 08:24
Gender: Male
Bike: Multistrada 620
Other: vespino 50cc
Τοποθεσία: Πατρα και σε πρασινες διαδρομες
Επικοινωνία:

Re: Εκεί είναι БАЛКАН (ΒΑΛΚΑΝΙΑ) 2 (Black Sea edition)...

Δημοσίευση από goulisf »

...
Σταμάτημα στη μέση της Transalpina σε bikers friendly ξενώνα με εστιατόριο για φαγητό.
Biker's friendly rooms.jpg
Το σημερινό μενού είχε την παραδοσιακή κρεατόσουπα Gulas. 2 gulas +2 cola =8€.
Gulas.jpg
Αφού το καθαρίσαμε σε χρόνο dt, στυλωνόμαστε, αράζουμε βλέποντας κάνα βιντεάκι από τις κάμερες και σε λίγη ώρα παίρνουμε τη κατηφόρα για Sebes. Ο δρόμος αρχίζει και χαλάει και είναι όλο μικρές γούβες. Εκεί είχα και το πρώτο παρατράγουδο. Από τρία συνεχόμενα τραντάγματα σε καλές λακκούβες, στράβωσε η custom βάση πινακίδας και έσπασε το φωτάκι της πινακίδας :angry2: :angry2: :angry2: .
plate number.jpg
Το κακό οδόστρωμα διήρκησε περίπου 20 χλμ. Έπειτα φτιάχνει αλλά κάπου κάπου γλιστράει. Βέβαια στα 140χλμ να βρεις και 20χλμ κακό οδόστρωμα, χαλάλι του.

Tip: είχα διαβάσει σε ένα ταξιδιωτικό που έλεγε, ότι προς το τέλος της Transalpina να μην κόψετε δρόμο σε ένα χωριό που λέγεται Jina για να γλυτώσετε χιλιόμετρα, αλλά να πάτε μέχρι το Sebes.
Transalpina end2.jpg
Και όντως έτσι ήταν. Το τελείωμα της Transalpina κοντά στο Sebes ήταν υπερβολικά καλό :wsmile: και όπως είπα και παραπάνω:
¨Δικαιολογημένο και ¨ευλογημένο¨ το όνομα της¨ :bowing:
Παρακάτω ακολουθεί το 2ο και τελευταίο μέρος του βίντεο από την Transalpina...
to be continued... :thumbsup:
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Over the Mountains... Under the Stars
Άβαταρ μέλους
goulisf
Member
Member
Δημοσιεύσεις: 406
Εγγραφή: Σάβ 19 Ιουν 2010, 08:24
Gender: Male
Bike: Multistrada 620
Other: vespino 50cc
Τοποθεσία: Πατρα και σε πρασινες διαδρομες
Επικοινωνία:

Re: Εκεί είναι БАЛКАН (ΒΑΛΚΑΝΙΑ) 2 (Black Sea edition)...

Δημοσίευση από goulisf »

...
Μπαίνουμε στον ρουμάνικο αυτοκινητόδρομο Α1 με κατεύθυνση το Sibiu, βάζοντας την πιο ακριβή βενζίνη στις 2 χώρες 100αρα με τιμή 1.32€. Μπαίνοντας στο Sibiu βλέπουμε μια όμορφη πόλη και θυμάμαι αυτά που είχα διαβάσει.

Λίγα λόγια από το internet για…

Το Sibiu
, την πόλη στην Τρανσυλβανία της Ρουμανίας. Η πόλη θεωρείται από τις γραφικότερες της Ρουμανίας, καθώς διατηρεί αναλλοίωτα στοιχεία της μεσαιωνικής πόλης. Βρίσκεται σχεδόν πάνω στο πέρασμα από την Βλαχία στην Τρανσυλβανία. Η πόλη επιλέχτηκε για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το έτος 2007 μαζί με την Πόλη του Λουξεμβούργου.
Το Sibiu είναι ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα της Ρουμανίας. Πρώην κέντρο των Σαξόνων της Τρανσυλβανίας η γερμανική της ονομασία είναι Hermannstadt. Η παλιά πόλη του Sibiu κατετάγη ως «8ο πιο ειδυλλιακό μέρος της Ευρώπης να ζει κανείς» από το Forbes το 2008.

Αράζουμε σε ένα κεντρικό κόμβο και ψάχνουμε μέσω του booking να βρούμε δωμάτιο. Βρίσκουμε ένα δωμάτιο σε μια πανσιόν σε καλή τιμή αλλά ήθελε να βάλουμε πιστωτική κάρτα σαν εγγύηση. Επειδή φοβόμουν δεν την έβαλα και αφού ψάξαμε που ήταν η πανσιόν βάλαμε το GPS να μας πάει. Φτάσαμε απ' έξω και βρήκαμε ένα ζευγάρι που προθυμοποιήθηκε να πάρει τηλέφωνο την υπεύθυνη για να έρθει να μας κατατοπίσει. Υπήρχε και ένας άλλος π@πάρας που ενώ έβλεπε ότι προσπαθούσαμε να ρωτήσουμε για δωμάτιο, στα π@πάρια του.
Έρχεται η υπεύθυνη, παθαίνουμε εγκεφαλικό (ωραία παρουσία αν και κοντούλα ήταν πανέμορφη), μας εξηγεί το πώς έχουν τα πράγματα με το δωμάτιο, μας δίνει τα κλειδιά και μας ζητάει 33€. Στο booking έλεγε 28€ της λέω. Αφού μου ζητάει να δει τη καταχώρηση στο site συμφωνεί και κλείσαμε στα 28€. Το δωμάτιο μια χαρά, καθαρό και ευρύχωρο, άξιζε τα λεφτά του. Απόδειξη δεν έπαιξε, οπότε χαλάλι της.

Αποφασίσαμε να πάμε κατευθείαν για φαγητό μιας και η ώρα ήταν 21:00 και έξω παίζει μετά τις 22:00 να βρεις να φας μόνο τα νύχια σου. Βέβαια το gulas μας είχε χορτάσει οπότε ένα μεγάλο κομμάτι πίτσα και μια κόλα ήταν ότι έπρεπε για να πάμε για χαλαρό ύπνο. Μπύρες θέλαμε να πιούμε αλλά το αλκοτέστ στη Ρουμανία δε σηκώνει ούτε 0.001%, οπότε κόλα και ξερό ψωμί. Εξάλλου έχουμε μπροστά μας ένα event στο Brasov, οπότε υπομονή. Αράζουμε τις μηχανές σε parking για μοτοσυκλέτες δίπλα στη κεντρική πλατεία. Στην ταμπέλα του parking είχες τη δυνατότητα μέσω του κινητού και του QR code reader να δεις που αλλού είχε διαθέσιμα parking για μοτοσυκλέτες.
Motoparking.jpg
Μεγαλεία στη Ρουμανία!
Sibiu 1.jpg
Θετική εντύπωση μας έκανε η παλιά πόλη και το ιστορικό κέντρο του Sibiu και η κίνηση που είχε ως αργά. Στα αρνητικά, η πλακοστρωμένη πλατεία χωρίς ίχνος πράσινου. Μάλλον έχουν Έλληνα δήμαρχο!
Sibiu.jpg
Νά'σου και κάτι Έλληνες με μηχανές ντυμένοι σαν αστακοί με τις κορντούρες, να ψάχνουν για φαγητό αργά το βράδυ.
Sibiu 2.jpg
Πιο πέρα μου συνέβη κάτι παράξενο! Όπως περπατάγαμε στο πεζόδρομο νιώθω έναν άνθρωπο να παίρνει φόρα και να πέφτει πάνω στο δεξί μου χέρι που κράταγα το κράνος μου. Πίστεψα στην αρχή ότι μου την έπεσε για να μου κλέψει το κράνος. Έβαλα μια φωνή λέγοντας "Ρεεεεεε". Αλλά ο ταλαίπωρος, είχε σκοντάψει στο λιθόστρωτο δρόμο και πέφτοντας πάνω μου πήγε να κρατηθεί από το χέρι μου που είχα το κράνος. Μου ζήτησε ταπεινά συγνώμη και έφυγε ντροπιασμένος.
Στο δρόμο μας πέσαν τα σαγόνια από τις όμορφες Ρουμάνες.
Sibiu panoramic.jpg
Το βράδυ αργά μας βρίσκει σε super market ( κλείνουν στις 23:00) να αγοράζουμε προμήθειες για την άλλη μέρα. Φωτογραφίες και κουβέντα για την ώρα. Γύρω στις 00:00 κατάκλιση, γιατί την άλλη μέρα είχε Transfagarasan. Τον καλύτερο δρόμο του κόσμου, όπως λένε. Βέβαια ο καιρός ίσως να μην ήταν με το μέρος μας. Ες αύριο τα σπουδαία...

Χιλιόμετρα 3ης ημέρας 305
Ατομικά έξοδα 54,5€


Βενζίνη 26€
Φαγητό - λοιπά 14,5€
Διαμονή 14€
...
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Over the Mountains... Under the Stars
Άβαταρ μέλους
goulisf
Member
Member
Δημοσιεύσεις: 406
Εγγραφή: Σάβ 19 Ιουν 2010, 08:24
Gender: Male
Bike: Multistrada 620
Other: vespino 50cc
Τοποθεσία: Πατρα και σε πρασινες διαδρομες
Επικοινωνία:

Re: Εκεί είναι БАЛКАН (ΒΑΛΚΑΝΙΑ) 2 (Black Sea edition)...

Δημοσίευση από goulisf »

...
04/09/2019 - Τετάρτη - 4η ημέρα
Sibiu – Sighisoara - Transfagarasan


Στα όρη, στ’ άγρια βουνά…

4 μέρα.jpg
https://www.google.com/maps/dir/%CE%A3% ... f3!1m0!3e0" onclick="window.open(this.href);return false;

Η μέρα θα ξεκίναγε με βόλτα στα αξιοθέατα του Sibiu, τη σκυτάλη θα έπαιρνε η Sighisoara, η γενέτειρα του Βλάντ Τσέπες του γνωστού κόμη Δράκουλα και θα συνέχιζε με ένα κομμάτι από τον θεωρούμενο, από πολλούς, καλύτερο δρόμο για οδήγηση, το Transfagarasan.

Ξυπνήσαμε το πρωί και ανοίγοντας τη κουρτίνα, μιας και τα περισσότερα σπίτια δεν έχουν παντζούρια, είδαμε ένα μουντό καιρό, μια μαυρίλα. Σήμερα που θα πάμε Transfagarasan, ρε π@ύστη μου! Πρωί κατά τις 10:00 φαγητό από κεντρικό τυρoπιτάδικο και καφέ για να ξεκινήσει η μέρα. Φτηνό φαγητό και στο Sibiu, αφού μια τυρόπιτα σχεδόν σαν μικρή γυναικεία τσάντα είχε 0.8€. Αφού γέμισε το στομάχι μας, ξεκινήσαμε μια βόλτα στη πόλη για να δούμε και να αποθανατίσουμε τα αξιοθέατά της.
Sibiu-Hermannstadt.jpg
Πρώτη στάση στη πλατεία Piata Mare(Μεγάλη Πλατεία), με το εντυπωσιακό κτίριο του Δημαρχείου και τη διπλανή εκκλησία της Αγίας Τριάδας.
Sibiu 3.jpg
Μπήκαμε σε ένα δρομάκι και βρεθήκαμε στη Piata Mica(Μικρή Πλατεία). Εκεί σε πρώτο πλάνο υπάρχει η όμορφα στολισμένη Γέφυρα των Ψεμάτων.
Bridge of lies.jpg
Ένας από τους πολλούς μύθους που αναφέρονται για τη γέφυρα είναι ότι όποιος έλεγε ψέματα και πέρναγε πάνω από τη γέφυρα, η γέφυρα κουνιόταν σαν να νόμιζε κάποιος ότι θα πέσει και έτσι τιμωρούσε τον ψεύτη.

Λίγα μέτρα πιο πέρα εντοπίσαμε και την όμορφη λουθηριανική εκκλησία της Αγίας Μαρίας, με αρκετό κόσμο στο εσωτερικό της.
St Maria panoramic.jpg
...
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Over the Mountains... Under the Stars
Άβαταρ μέλους
goulisf
Member
Member
Δημοσιεύσεις: 406
Εγγραφή: Σάβ 19 Ιουν 2010, 08:24
Gender: Male
Bike: Multistrada 620
Other: vespino 50cc
Τοποθεσία: Πατρα και σε πρασινες διαδρομες
Επικοινωνία:

Re: Εκεί είναι БАЛКАН (ΒΑΛΚΑΝΙΑ) 2 (Black Sea edition)...

Δημοσίευση από goulisf »

...
Sibiu5.jpg
Sibiu6.jpg
Sibiu7.jpg
Sibiu8.jpg
Sibiu9.jpg
Η βόλτα μας για φωτογραφίες και να χαζέψουμε για τελευταία φορά το Sibiu υπό το φως της ημέρας, είχε φτάσει στο τέλος της. Αφού τελειώσαμε με όλα τα παραπάνω, φουλάραμε βενζίνη Rompetrol, και εκεί βλέπω πως αν βάζω βενζίνη παίρνω κουπονάκια και με 10 τέτοια και με λίγα χρήματα παίρνεις δώρα Ducati. ¨Το αναμνηστικό μου από το φετινό ταξίδι¨ σκέφτηκα. Και πήραμε το δρόμο που οδηγεί προς το βορρά.
...
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Over the Mountains... Under the Stars
Άβαταρ μέλους
goulisf
Member
Member
Δημοσιεύσεις: 406
Εγγραφή: Σάβ 19 Ιουν 2010, 08:24
Gender: Male
Bike: Multistrada 620
Other: vespino 50cc
Τοποθεσία: Πατρα και σε πρασινες διαδρομες
Επικοινωνία:

Re: Εκεί είναι БАЛКАН (ΒΑΛΚΑΝΙΑ) 2 (Black Sea edition)...

Δημοσίευση από goulisf »

...
Είχαμε αποφασίσει να διανυκτερεύσουμε πάνω στο Transfagarasan σε κάποια πανσιόν με ξύλινες καλύβες, κάτι παρόμοιο που είχαμε δει πέρυσι στο Μαυροβούνιο.

Οπότε παίρνουμε τον επαρχιακό δρόμο 14 για Sighisoara, ο οποίος ήταν σε πολλά σημεία αρκετά καλός, είχε όμως κίνηση γιατί σε πέρναγε μέσα από τα ρουμάνικα χωριά, σε συνδυασμό με τις πολλές νταλίκες και τη μια λωρίδα κυκλοφορίας για κάθε κατεύθυνση.
Sighisoara1.jpg
Μπαίνοντας στη πόλη σταματήσαμε σε ένα δημόσιο parking για να αφήσουμε τις μηχανές. Κάτι Ρομά κοιτούσαν τις μηχανές με περίεργο τρόπο και αναγκαστήκαμε να πιούμε καφέ εκεί κοντά. Μετά καταλάβαμε ότι δεν κοιτούσαν για να κλέψουν, απλά δεν είναι εξοικειωμένοι με το θέμα μοτοσυκλέτα ακόμη στη Ρουμανία.
Sighisoara2.jpg
Μετά το καφέ αποφασίσαμε να πάμε στη παλιά πόλη μέσα στο κάστρο για να δούμε και το σπίτι του Βλάντ Τσέπες(σημείωση: γράφεται Tepes, προφέρεται Τσέπες και σημαίνει παλουκωτής).


Λίγα λόγια από το internet για…

Την Σιγκισοάρα
που βρίσκεται στην ιστορική περιοχή της Τρανσυλβανίας. Είναι η γενέτειρα του Vlad Tepes, γνωστού και ως Vlad Dracula, ηγεμόνα της περιφέρειας της Βλαχίας τρείς φορές μεταξύ του 1448 και του 1476, ο οποίος έμεινε στην ιστορία ως ο Vlad ο παλουκωτής, καθώς παλούκωνε τους εχθρούς του και ειδικότερα τους Οθωμανούς. Ήταν αυτός που ενέπνευσε τη φανταστική δημιουργία του Bram Stoker, Count Dracula (κόμης Δράκουλας). Είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός για την καλοδιατηρημένη περιφραγμένη παλιά πόλη της, η οποία είναι καταχωρημένη από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Clock' s Tower.jpg
Ωραία και γραφική η παλιά πόλη, βγαλμένη από ταινίες τρόμου με εκείνα τα σπίτια με τις μακρόστενες και περίεργες σκεπές.
Sighisoara3.jpg
Μας έκαναν εντύπωση ο πύργος του Ρολογιού, που ανεγέρθηκε κατά την διάρκεια του 14ου αιώνα για την προστασία της κύριας πύλης εισόδου της πόλης,
Clock's Tower2.jpg
...
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Over the Mountains... Under the Stars
Άβαταρ μέλους
goulisf
Member
Member
Δημοσιεύσεις: 406
Εγγραφή: Σάβ 19 Ιουν 2010, 08:24
Gender: Male
Bike: Multistrada 620
Other: vespino 50cc
Τοποθεσία: Πατρα και σε πρασινες διαδρομες
Επικοινωνία:

Re: Εκεί είναι БАЛКАН (ΒΑΛΚΑΝΙΑ) 2 (Black Sea edition)...

Δημοσίευση από goulisf »

...
το σπίτι που γεννήθηκε ο Vlad Tepes, το οποίο τώρα είναι εστιατόριο,
Vlad Tepes' house.jpg
Vlad Tepes.jpg
και κάποια άλλα κτίρια εποχής.
Sighisoara 4.jpg
Sighisoara5.jpg
Και ένα μουσείο βασανιστηρίων :zep: .
Sighisoara 6.jpg
...
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Over the Mountains... Under the Stars
Άβαταρ μέλους
goulisf
Member
Member
Δημοσιεύσεις: 406
Εγγραφή: Σάβ 19 Ιουν 2010, 08:24
Gender: Male
Bike: Multistrada 620
Other: vespino 50cc
Τοποθεσία: Πατρα και σε πρασινες διαδρομες
Επικοινωνία:

Re: Εκεί είναι БАЛКАН (ΒΑΛΚΑΝΙΑ) 2 (Black Sea edition)...

Δημοσίευση από goulisf »

...

το γνωστό ξενοδοχείο :whistling: ...
Hotel Transylvania.jpg
Sighisoara8.jpg
και σε μια τουαλέτα :mrgreen: ...
WTF.jpg
Βγάλαμε τις φωτογραφίες μας, μαζέψαμε τα αναμνηστικά μας και πήραμε το δρόμο για το Transfagarasan.
...
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Over the Mountains... Under the Stars
Άβαταρ μέλους
goulisf
Member
Member
Δημοσιεύσεις: 406
Εγγραφή: Σάβ 19 Ιουν 2010, 08:24
Gender: Male
Bike: Multistrada 620
Other: vespino 50cc
Τοποθεσία: Πατρα και σε πρασινες διαδρομες
Επικοινωνία:

Re: Εκεί είναι БАЛКАН (ΒΑΛΚΑΝΙΑ) 2 (Black Sea edition)...

Δημοσίευση από goulisf »

...
Και μια πανοραμική φώτο από τη Sighisoara
Sighisoara panoramic.jpg
Το επόμενο κομμάτι της διαδρομής μας, ο μικρός επαρχιακός δρόμος 106 που συνδέει τη Sighisoara με τη πόλη Agnita και η συνέχειά του ο 105D που ¨τερματίζει¨ στον εθνικό δρόμο Ε68 πριν τη Cartisoara. Έπρεπε πριν φτάσουμε στην αρχή του αυτοκινητόδρομου να κολλήσουμε και κάνα οικοδομικό ένσημο. Τα πρώτα δέκα χλμ ήταν μια χαρά. Μετά ο δρόμος ήταν από τους χειρότερους που έχω συναντήσει στα ταξίδια μου, ούτε στον εχθρό μου.
bad road.jpg
Μπαλώματα κακοστρωμένα, που μας έκαναν να κολλήσουμε βαρέα και ανθυγιεινά σε κομπρεσέρ. Έλεγα ποτέ θα τελειώσει το μαρτύριό μας. Και ήταν όλο το πλάτος του δρόμου έτσι, οπότε ούτε να πας για λίγο στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας μπορούσες μήπως και ήταν καλύτερα.
bad road2.jpg
...
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Over the Mountains... Under the Stars
Άβαταρ μέλους
goulisf
Member
Member
Δημοσιεύσεις: 406
Εγγραφή: Σάβ 19 Ιουν 2010, 08:24
Gender: Male
Bike: Multistrada 620
Other: vespino 50cc
Τοποθεσία: Πατρα και σε πρασινες διαδρομες
Επικοινωνία:

Re: Εκεί είναι БАЛКАН (ΒΑΛΚΑΝΙΑ) 2 (Black Sea edition)...

Δημοσίευση από goulisf »

...
Αυτό μέχρι τη διασταύρωση με τον αυτοκινητόδρομο Ε68 όπου και ξεκινάμε για την Cartisoara και την ανάβαση στο Transfagarasan.

Λίγα λόγια από το internet για…

Το Transfăgărășan(Τρανσφαγγαρασάν) ή αλλιώς DN7C
, έναν ορεινό δρόμο που διαπερνάει τη νότια πλευρά της οροσειράς των Καρπαθίων, ενώνοντας τις ιστορικές περιοχές της Τρανσυλβανίας και Βλαχίας. Είναι χαρακτηρισμένος ως εθνικός δρόμος και είναι το δεύτερο ορεινότερο πέρασμα της Ρουμανίας μετά την Transalpina. Το Transfăgărăşan κατασκευάστηκε μεταξύ 1970 και 1974 κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του Nicolae Ceauşescu ως απάντηση στην εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στην Τσεχοσλοβακία το 1968.

Χτισμένο κυρίως από στρατιωτικές δυνάμεις, ο δρόμος είχε υψηλό οικονομικό και ανθρώπινο κόστος. Οι εργασίες διεξήχθησαν σε αλπικό κλίμα, σε υψόμετρο 2.000 μέτρων, χρησιμοποιώντας περίπου 6 εκατομμύρια κιλά δυναμίτη. Πολλοί εργάτες πέθαναν. Τα επίσημα αρχεία αναφέρουν ότι 40 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, αλλά ανεπίσημες εκτιμήσεις από τους εργάτες ανεβάζουν τον αριθμό σε εκατοντάδες. Ο Τσαουσέσκου ήθελε να εξασφαλίσει γρήγορη στρατιωτική πρόσβαση στα βουνά σε περίπτωση σοβιετικής εισβολής.

Που;;;
Σε ένα δρόμο που είναι συνήθως κλειστός από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι τα τέλη Μαΐου λόγω του χιονιού.

Ρε συ ο Νικολάκης μας δουλεύει :mrgreen: ; Ας πούμε τι ψιθυρίζεται στη πιάτσα, :whistling: την αλήθεια δηλαδή…

Η αλήθεια είναι ότι ο δικτάτορας της Ρουμανίας Νικολάε Τσαουσέσκου κατά τη διάρκεια της παντοδυναμίας του και για να αποδείξει τη μεγαλομανία του, έφτιαξε το Transfagarasan, για να υπερκεράσει σαν δρόμο την Transalpina που είχε φτιάξει ο βασιλιάς Κάρολος ο 2ος.

Συνέχεια στη σημερινή μας διαδρομή και αναγκαστική στάση πριν την ανάβαση του Transfagarasan μιας και βλέπουμε να κατεβαίνουν αυτοκίνητα με ψιχάλες στα παρμπρίζ. Ωχ! Είχαμε σταματήσει μπροστά από μια πανσιόν και βγαίνοντας ο ιδιοκτήτης να μας ρωτήσει αν θέλαμε κάτι, τον ρωτάμε πόσο κοστίζει ένα δωμάτιο δίκλινο. Η τιμή ήταν λογική, 32€, αλλά ακόμα ήταν 17:30 και είχαμε σαν στόχο να μείνουμε το βράδυ κάπου στη μέση του πάσσου. Οπότε έπρεπε να κάνουμε αρκετά χλμ ακόμα για τη μισή διαδρομή.

Επιστροφή στις μηχανές με τον φίλο μου να φοράει τα αδιάβροχά του, ενώ εγώ προτίμησα να μην τα βάλω. Να σου και 5 μηχανές από τα ορεινά, με ψιχάλες στα ρούχα, αλλά χωρίς αδιάβροχα. Να και 8 πιτσιρικάδες με 125άρια να κατεβαίνουν του σκοτωμού.

Χαμογελώ και συνάμα μονολογώ: ¨Transfagarasan, καλώς ήρθαμε!!!¨ :wsmile: .

Ο δρόμος ενώ ξεκίνησε καλά, μετά κάπου-κάπου χάλαγε. Κάναμε 15χλμ και αφού φτάσαμε στο κομμάτι που ουσιαστικά είναι η αρχή για την ανάβαση του Transfagarasan, κάναμε μια στάση για την απαραίτητη φώτο.
Transfagarasan sign.jpg
Δυστυχώς για εμάς μετά από 2 χλμ. ξεκίνησε σιγά-σιγά η ομίχλη.

Αλλιώς τα υπολογίσαμε και αλλιώς τα βρήκαμε. Έπρεπε να δούμε αυτό...
Transfagarasan from Google.jpeg
και τελικά είδαμε αυτό,
Transfagarasan fog.jpg
ή μάλλον δεν βλέπαμε τίποτα...
Transfagarasan fog2.jpg
Πραγματικά σε λίγο δε βλέπαμε ούτε στα 5 μέτρα :insomnia: . Οδηγικά κρατήσαμε χαμηλούς ρυθμούς λόγω της ομίχλης, αλλά δεν μας ενθουσίασε και ο δρόμος που δεν ήταν και στην καλύτερη κατάστασή του. Το μόνο θετικό, που λόγω των καιρικών συνθηκών δεν καταλάβαμε, είναι η θέα της ανάβασης που βλέπεις από χαμηλά τις στροφές και ανεβαίνοντάς τες νομίζεις ότι είσαι σε ένα είδος θόλου. Περίπου σαν το passo dello Stelvio.

Αλλά ας δούμε καλύτερα τι τραβήξαμε στο βίντεο:
...
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Over the Mountains... Under the Stars
Άβαταρ μέλους
goulisf
Member
Member
Δημοσιεύσεις: 406
Εγγραφή: Σάβ 19 Ιουν 2010, 08:24
Gender: Male
Bike: Multistrada 620
Other: vespino 50cc
Τοποθεσία: Πατρα και σε πρασινες διαδρομες
Επικοινωνία:

Re: Εκεί είναι БАЛКАН (ΒΑΛΚΑΝΙΑ) 2 (Black Sea edition)...

Δημοσίευση από goulisf »

...
Φτάσαμε με τα χίλια ζόρια στη κορυφή που είναι η λίμνη Balea και αντικρίσαμε πάγκους μικροπωλητών και ελάχιστο κόσμο. Τα είχε χαλάσει όλα η απογευματινή ομίχλη. Από φαγητό πάνω στη κορυφή είχε μόνο κάτι πεθαμένα λουκάνικα και κάτι μαγαζάκια με τυριά. Ήταν ο καιρός μουντός με την ομίχλη και ήταν και αργά γι αυτούς, ότι θα έκλειναν.

Tip: Θυμήθηκα από ένα ταξιδιωτικό πως αν στρίψεις σε ένα δρομάκι απέναντι από τους πάγκους των μικροπωλητών θα βρεθείς στο εστιατόριο – καφέ- πανδοχείο της λίμνης :lighten: . Οπότε λόγω καιρού, ώρας και πείνας, το εστιατόριο της λίμνης ήταν μονόδρομος. Πήραμε το δρομάκι και σε λίγο φτάσαμε στην ομιχλώδη λίμνη.
Balea lake fog.jpg
Στο εστιατόριο-πανσιόν ρωτήσαμε για δωμάτιο, αλλά η τιμή του ήταν λίγο αλμυρή, 65€. Επίσης και λόγω του καιρού που δε θα βλέπαμε τη θέα της λίμνης, αποφασίσαμε να κάτσουμε μόνο για φαγητό. Από φαγητό τώρα, και αφού δεν είμαστε πελάτες στα δωμάτια του όπως μας εξήγησε, είχε μόνο σνίτσελ και μπριζόλες (μετρημένο το είχε το φαί;).
¨Πήγαμε πάσο¨ :essen: και φάγαμε από ένα πιάτο με δύο μπριζόλες, πατάτες, σαλάτα χωριάτικη παρακαλώ, ψωμί ζυμωτό και κόλα . Τιμή 24€. Ακριβά για Ρουμανία.
Greek massa.jpg
Η έντονη ομίχλη ¨εξαφάνισε¨ όμως και το στόχο για διαμονή κοντά στην επόμενη λίμνη, τη λίμνη Vidraru, αφού χάσαμε χρόνο και είχε αρχίσει να σουρουπώνει. Οπότε ψάξιμο στα παρακάτω κοντινά μέρη της διαδρομής.
Αράξαμε για λίγο χαζεύοντας την ομίχλη και πήραμε το δρόμο για την πανσιόν με το κοντέρ να πρέπει να γράψει ακόμα 15χλμ.
Selfie stin omihli.jpg
Ξεκινήσαμε διασχίζοντας το θεοσκότεινο 800m τούνελ :eek: για να βγούμε στην άλλη μεριά . Μόλις περάσαμε το τούνελ ευτυχώς σταμάτησε η ομίχλη αλλά τα γκρίζα σύννεφα εκεί.
After tunnel.jpg
Βγάλαμε μερικές φωτογραφίες από την άλλη μεριά με φόντο τη κάθοδο και συνεχίσαμε τη διαδρομή μας, ενώ άρχιζε να νυχτώνει.
After the tunnel 2.jpg
...
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Over the Mountains... Under the Stars
Άβαταρ μέλους
goulisf
Member
Member
Δημοσιεύσεις: 406
Εγγραφή: Σάβ 19 Ιουν 2010, 08:24
Gender: Male
Bike: Multistrada 620
Other: vespino 50cc
Τοποθεσία: Πατρα και σε πρασινες διαδρομες
Επικοινωνία:

Re: Εκεί είναι БАЛКАН (ΒΑΛΚΑΝΙΑ) 2 (Black Sea edition)...

Δημοσίευση από goulisf »

...
Η συνέχεια μετά το μεγάλο τούνελ...
Transfagarasan2.jpg
Λίγο παρακάτω αντικρίσαμε μια μεγάλη παρέα με τροχόσπιτα, ότι είχαν ανάψει φωτιά να ζεσταθούν αλλά και να ψήσουν κοψίδια. Το πόσο τους ζήλεψα δε λέγεται.
Transfagarasan3.jpg
Είχαμε κάνει 15χλμ. και φτάσαμε εκεί που μας έλεγε το GPS αλλά τζίφος, πουθενά η πινακίδα της πανσιόν. Πάμε παρακάτω και ρωτάμε σε ένα ξενοδοχείο για την πανσιόν. Μας είπε ότι ήταν 200μ πριν πίσω από ένα άλλο ξενοδοχείο. Ψάχνουμε τίποτα. Βλέπω ανάμεσα από δύο κτίρια ένα δρομάκι-χαλικόδρομο ότι πρέπει για εντούρο. Ανεβαίνω με κίνδυνο να σαβουριαστώ και τελικά βρίσκω τη πανσιόν. Ούτε δρόμο δεν είχε.
Βρίσκουμε δύο γυναίκες και ένα τύπο όπου λογικά είχε ανοίξει το 3ο μπουκάλι μπύρα. Ρωτάμε και μας λένε ότι αυτή ήταν η πανσιόν που ψάχναμε.

Μας δείχνει το δωμάτιο, συμπαθητικό, ήταν περίπου αυτό που ζητάγαμε, αλλά με κοινόχρηστο μπάνιο :think2: . Μια βραδιά είναι, θα περάσει. Εξάλλου ο συνταξιδιώτης μου, το είχε προτείνει από πέρυσι να μείνουμε σε ένα παρόμοιο πάνω στο βουνό.

Κατεβαίνουμε να φέρουμε τα πράγματα μας και συναντώ την οικοδέσποινα και της δείχνω το καλοριφέρ για να τη ρωτήσω αν υπάρχει θέρμανση. Μου το κόβει με τη πρώτη. Πιάνω τα ιταλικά μου, μιας και τα Ρουμάνικα είναι λατινογενής γλώσσα, ρωτώντας ¨coperta¨εννοώντας extra κουβέρτα.
¨Da¨ μου λέει και ξεφυσάω από ικανοποίηση, γιατί έξω είχε 10°C και κατέβαινε για 5 . Μη κοιμηθούμε και με τις κορντούρες!!!
Transfagarasan pansion.jpg
Αφού τακτοποιηθήκαμε βγήκαμε μια βόλτα. Τουλάχιστον είχαμε φάει γιατί τέρμα θεού σιγά μη βρίσκαμε τίποτα για μάμ. Ένας βραδινός περίπατος γύρω από τη περιοχή για αποτίμηση της σημερινής ημέρας και λίγο μετά το διπλανό ξενοδοχείο, μονόδρομος μήπως βρούμε κάνα βραδινό επιδόρπιο και να αράξουμε.

Ο συνταξιδιώτης μου είχε ¨παραδώσει πνεύμα¨.
tired.jpg
Παρήγγειλα ένα γλυκό που λεγόταν Papanasi και ήταν μικρά ντονατσάκια με sour cream (γιαούρτι με ζάχαρη) και μαρμελάδα κεράσι.
papanasi.jpg
Δεν έλεγε τίποτα. Καλύτερα να χα μια σοκοφρέτα.

Επιστρέφοντας στη πανσιόν συνειδητοποιώ ότι δεν έχουμε πάρει νερό να πιούμε το βράδυ.
Βρίσκουμε το τύπο που τώρα το κοντέρ γράφει 6 μπουκάλια μπύρες αλλά έχει επαφή με το περιβάλλον και προσφέρεται να μας γεμίσει ένα πλαστικό μπουκάλι με νερό από τη βρύση. Πάλι καλά που το ξέπλυνε, γιατί τι είχε πριν το μπουκάλι, ξύδι, κρασί who knows. Βλέποντας τα μπουκάλια που είχε πάνω στο πάγκο, πέφτω σε ένα ωραίο μπουκάλι προσπαθώντας να τον πείσω να μου γεμίσει το συγκεκριμένο με νερό. "Όχι, όχι, άστο αυτό, εξάπτοντάς μου την περιέργεια να το μυρίσω. Είχε ο μάγκας μες’ το μπουκάλι 42° βαθμών ντόπιο τσίπουρο ¨Pălincă¨. Στην αρχή γελάμε, ενώ μετά αρχίζει να μας παρακαλάει να πιούμε ένα σφηνάκι. Αφού το πίνουμε, ανεβάσαμε παλμούς και γελώντας, τον καληνυχτίσαμε.

Πήγαμε για ύπνο, ελπίζοντας η αυριανή μέρα να ξημέρωνε με καλύτερο καιρό. Βασικά να σταματούσε η ομίχλη και να γυρνάγαμε πίσω στη λίμνη Balea να βλέπαμε τη θέα της ανάβασης από ψηλά. Είχαμε βέβαια και τη συνέχεια του υπόλοιπου Transfagarasan. Μακάρι...


Χιλιόμετρα ημέρας 216
Ενδεικτικά έξοδα ατόμου 45,5€


Βενζίνη 10€
Φαγητό - λοιπά 22€
Διαμονή 13,5€
...
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Over the Mountains... Under the Stars
Άβαταρ μέλους
goulisf
Member
Member
Δημοσιεύσεις: 406
Εγγραφή: Σάβ 19 Ιουν 2010, 08:24
Gender: Male
Bike: Multistrada 620
Other: vespino 50cc
Τοποθεσία: Πατρα και σε πρασινες διαδρομες
Επικοινωνία:

Re: Εκεί είναι БАЛКАН (ΒΑΛΚΑΝΙΑ) 2 (Black Sea edition)...

Δημοσίευση από goulisf »

...
05/09/2019 - Πέμπτη - 5η ημέρα

Transfagarasan - Brasov


Όπου ακούς πολλά κεράσια…

5 μέρα.jpg
https://www.google.gr/maps/dir/DN7C,+%C ... authuser=0" onclick="window.open(this.href);return false;

Σηκωνόμαστε από το κρεβάτι και κοιτάμε από το παράθυρο τον συννεφιασμένο ουρανό. Καλύτερα από τη χθεσινή μαυρίλα αλλά μια ψυχρούλα την είχε. Στο δωμάτιο που κοιμηθήκαμε πάντως ήταν μια χαρά. Αποφασίζουμε να γυρίσουμε προς λίμνη Balea μήπως και επιτέλους δούμε την ανάβαση του Transfagarasan, μετά το χθεσινό φιάσκο. Συμφωνούμε και πάμε για καφέ στο διπλανό ξενοδοχείο μιας και η πανσιόν ήταν μόνο για ύπνο. Καφές λοιπόν και βουρ για πίσω.

Κάνουμε 2 χλμ και ψηλά στο βουνό βλέπουμε πάλι ομίχλη. ¨Πεταμένα λεφτά¨, οπότε αλλαγή πλεύσης προς το δεύτερο κομμάτι του Transfagarasan, αυτό που περνάει από τη λίμνη Vidraru και το φράγμα. Στη συνέχεια του Transfagarasan, όσο μας ενθουσιάζει η φύση που βλέπουμε ολόγυρά μας, τόσο μας απογοητεύει η άσφαλτός του. Ο δρόμος κάπου-κάπου φτιάχνει, αλλά τις πιο πολλές φορές έχει το μαύρο του το χάλι. Είχε αρκετά μπαλώματα, τα οποία ήταν και κακοστρωμένα. Βέβαια η διαδρομή γεμάτη από εκδρομείς είτε με μηχανές, είτε με αυτοκίνητα.

Στο δρόμο σταματάω κάπου για να βάλω την κάμερα στο κράνος για να γράψω λίγο από τη διαδρομή. Και ξεκινάω χωρίς να ξέρω τι θα επακολουθήσει. Σε μια στιγμή στην άκρη του δρόμου βλέπω κάτι να κινείται με αργά βήματα. ¨Ωρέ τιν’ αυτό που βλέπω¨. ¨Βλέπω καλά¨ :eek: και κόβω για λίγο ρυθμό. Ήταν μια αρκούδα. Μάλλον είχε βγει για πρωινό και πήρε το δρόμο για το βουνό. Θυμήθηκα που μου είχε πει ο Ρουμάνος γνωστός μου το καλοκαίρι, ότι ένας Έλληνας με μοτοσυκλέτα είχε ένα ατύχημα από αρκούδα. Μάλλον σε κάποια στροφή θα την είδε απότομα και θα έχασε τον έλεγχο της μηχανής. Πιο πολύ φοβισμένη την είδα από τους ανθρώπους και τα αυτοκίνητα, παρά επιθετική.

Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας και φτάνουμε στο φράγμα της λίμνης Vidraru, με αρκετό κόσμο στα λιγοστά μαγαζάκια της,
Vidraru lake.jpg
Vidraru lake2.jpg
Vidraru lake4.jpg
βλέπουμε και τον ¨Προμηθέα¨ μια κατασκευή στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της περιοχής και βγάζουμε τις απαραίτητες φώτο.
Prometheus.jpg
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος goulisf την Τετ 23 Οκτ 2019, 17:56, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Over the Mountains... Under the Stars
Άβαταρ μέλους
goulisf
Member
Member
Δημοσιεύσεις: 406
Εγγραφή: Σάβ 19 Ιουν 2010, 08:24
Gender: Male
Bike: Multistrada 620
Other: vespino 50cc
Τοποθεσία: Πατρα και σε πρασινες διαδρομες
Επικοινωνία:

Re: Εκεί είναι БАЛКАН (ΒΑΛΚΑΝΙΑ) 2 (Black Sea edition)...

Δημοσίευση από goulisf »

...
Vidraru lake6.jpg
Φεύγουμε από το φράγμα της λίμνης και λίγο παρακάτω βρίσκουμε μια ταμπέλα που εξηγεί πως είμαστε στα απομεινάρια-χαλάσματα του κάστρου Poenari, ενός οχυρού του Vlad Tepes του φίλου μας ντε, του κόμη Δράκουλα. Αλλά για να πάς να δεις το οχυρό θα πρέπει να ανέβεις γύρω στα 1500 σκαλοπάτια. Και μόνο που το έγραψα ίδρωσα :nono1: ! Οπότε συνεχίζουμε για το Arefu με στόχο να συναντήσουμε το πρώτο βενζινάδικο μετά το Transfagarasan αν κάποιος κάνει τη διαδρομή από βορρά προς νότο και το τελευταίο από την ανάποδη.
Arefu.jpg
Βενζίνη και συνεχίζουμε τη διαδρομή μας, αλλά ο δρόμος συνεχίζει να μας απογοητεύει :nono2: και πλέον βρισκόμαστε στο τελευταίο και χειρότερο, από άποψης ασφάλτου, κομμάτι του Transfagarasan αλλά μέσα από ωραία φυσική ομορφιά.

Tο βίντεο παρακάτω είναι μετά το τούνελ στη λίμνη Balea έως και τη λίμνη Vidraru μαζί και το στιγμιότυπο με την αρκούδα.
Αλλάζουμε ρότα και από κει που κατεβαίναμε, στην Curtea de Arges στρίβουμε για να πάμε πάλι βόρεια. Αρχίζουμε με τον 73C ένα μέτριο κακό-συντηρημένο δρόμο και αρκετή κίνηση. Στάση στη μέση περίπου της διαδρομής στο μνημείο Matias που το είδαμε τυχαία στο δρόμο. Το εν λόγω μνημείο είναι αφιερωμένο στον ρουμάνικο εμφύλιο του 1916.
Matias.jpg
Καφές, τσιγάρο και γλυκό το ελληνικότατο σαλάμι που είναι παραδοσιακό γλυκό στη Ρουμανία.
Salami.jpg
Συνέχεια προς Brasov, από τον DN73 έναν ορεινό καλούτσικο δρόμο γεμάτο στροφές και πέρασμα από Pasul Posada, στα 836m και από Pasul Rucar-Bran στα 1.254m.
...
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Over the Mountains... Under the Stars
Απάντηση