…έρχεται ένας κύριος και μας λέει κάτι στα Ιταλικά. Πάνω στη χαλαρότητα του καφέ αλλά και ότι το μυαλό μου ήταν στο να βρω ξενοδοχείο για το βράδυ, δεν κατάλαβα και πολλά αλλά πιάνω μια λέξη: Ducati. Παράλληλα μας δείχνει το χέρι του και γυρνάει την παλάμη του προς τα κάτω. Ωχχχχ!!!

“Τι βλέπεις; Θα πάμε πουθενά φέτος;”
“Δε βλέπεις τι γίνεται, εδώ πάνε να μας επιβάλλουν lockdown μέχρι και στο μυαλό!!! Και για φέτος εδώ γύρω μας βλέπω. Έχω φτιάξει μια ωραία διαδρομή σε μέρη που δεν πήγαμε πέρυσι στη Πίνδο, στα Τζουμέρκα και στα πέριξ” .
“Εγώ πάντως αν γυρίσουμε, θα προσπαθήσω να πάω ένα ταξίδι στο εξωτερικό αν μπορέσω”.
“Πως θα πας; Με τι;”
“Με rapid test 48 ωρών πας όπου θες.”
Τι το ‘θέλε και μου το ‘πε!!!
Προετοιμασία στο μπαμ-μπαμ:
Αφού κλείσαμε το τηλέφωνο ένα εκατομμύριο σκέψεις πέρασαν από το μυαλό μου. Μου είχε πει κι ένας φίλος για κάτι γνωστούς του που πήγαν Σερβία μόνο με rapid test. Ρε λες; Μπαίνω στο διαδίκτυο, ανοίγω χάρτες, διαβάζω, ψάχνω, μετράω, συγκρίνω, επιλέγω και κοντολογίς βγάζω απόφαση. Μέρες οι ίδιες και στις δύο διαδρομές. Τιμές βενζίνης ίδιες και μπορεί στην Ελλάδα σε απομακρυσμένες περιοχές όπως στην Πίνδο και στα Τζουμέρκα θα ήταν σίγουρα ακριβότερη. Τιμές διαμονής ίδιες, αλλά από μια ματιά που έριξα στην Ιταλία ίσως να ήταν και φθηνότερες λόγω της πληθώρας ξενοδοχείων και B&B. Τιμές φαγητών είναι και στις δύο χώρες ίδιες, απλά στην Ιταλία δεν υπάρχει ποικιλία φαγητών εκτός από πίτσα και μακαρόνια, άντε και ψαρικά. Χονδρικά η διαφορά στα έξοδα του ταξιδιού στην Ελλάδα με το ταξίδι που έβγαλα για Ιταλία είναι το εισιτήριο του καραβιού. Μμμμμ ρε λες; Αν μας βγαίνουν τα κουκιά, είναι εφικτό ένα κοντινό και οικονομικό ταξίδι στην Ιταλία.
Όλα όμως θα κριθούν από ένα τηλέφωνο.
“Ανεμβολίαστοι πως θα πάτε; Στη χώρα πως θα κυκλοφορείτε;” Το τι άκουσα από ράδιο αρβύλα και από αυτούς που τα ξέρουν όλα, αλλά ποτέ τους δεν έχουν περάσει τη γέφυρα στο Ρίο, δε λέγεται. Άρα το τηλέφωνο που λέγαμε παραπάνω στο πιο αρμόδιο φορέα, στην πρεσβεία της Ιταλίας για τα περαιτέρω.
Παρακάτω οι απαντήσεις του υπαλλήλου της Ιταλικής πρεσβείας:
“Για την είσοδο σας στην Ιταλία χρειάζεστε: οι μεν εμβολιασμένοι green pass εμβολιασμού, οι δε ανεμβολίαστοι επίσημο rapid test 48 ωρών και παράλληλη έκδοση green pass του rapid test. Και όλοι θα πρέπει να συμπληρώσετε το DPLF. Αυτά και στην αναχώρηση και στην επιστροφή. Μάσκα σε εσωτερικούς χώρους π.χ. καράβι, εστιατόρια, μουσεία. Αν βρεθείτε θετικοί στην Ιταλία, καραντίνα 14 ημερών”. Θεός φυλάξει.
Ευτυχώς δεν θα πηγαίναμε στο Bergamo. Θα έπρεπε όμως να ξανά-τηλεφωνήσουμε μια βδομάδα πριν την αναχώρηση μήπως και αλλάξει κάτι. Πάνω κάτω τα ίδια μας είπαν και από την ακτοπλοϊκή εταιρεία.
Τέσσερις οι υποψήφιοι ταξιδιώτες. Ο ένας ήταν ήδη εμβολιασμένος, οι υπόλοιποι ανεμβολίαστοι.
Το ψηστήρι:
Ανάβω τα κάρβουνα και ξεκινάω το ψήσιμο στους άλλους.
Στο 1ο: “Εσύ δε μου έλεγες ότι λόγω του lockdown ήθελες πάση θυσία ένα καλό ταξίδι και ότι θα πήγαινες μέχρι και εξωτερικό; Σου έχω οικονομικό ταξίδι στην Ιταλία”. Μου πετάει ένα μεγαλοπρεπέστατο ΟΧΙ. “Εγώ θα σου στείλω το mail και αν θες κοίτα το”. Τον άφησα σε αναμμένα κάρβουνα και δεν τον ξαναπήρα επίτηδες τηλέφωνο για να ψηθεί. Ξέρει ότι είμαι “μουρλός” και κάθε μου απόφαση την έχω σκεφτεί 20 φορές για να την κάνω πράξη. Τελικά όπως πάντα 10 μέρες πριν φύγουμε είπε το ναι.
Ο 2ος παρόλο που την πρώτη μέρα μου είπε όχι, την επόμενη συμφώνησε.
Ο 3ος είχε την ιδέα, οπότε είχε φορέσει μέχρι και το κράνος και περίμενε με το κλειδί στο χέρι.
Αρχές Σεπτέμβρη όλοι είχαν συμφωνήσει. Βγήκε το τελικό σχέδιο, συμφώνησαν για τη διαδρομή ( ανάθεμα και αν την είδαν!!! ) και ορίσαμε το ταξίδι μας για τις 15/9.
Η ομάδα:
1. Spiros με BMW GS 650.

2. Tasos με BMW GS 750.

3. Σε πρώτη εμφάνιση μαζί μας σε ταξίδι στο εξωτερικό ο KRS με Ducati Multistrada 1000DS.

4. Και ο γράφων αυτές τις γραμμές, Giorgio με Ducati Multistrada 620.

Δύο Ducati και δύο BMW λοιπόν. Όπως είπε και ο KRS, ένα ιαπωνικό έμενε για να σχηματίζαμε τον Άξονα του Β παγκοσμίου πολέμου.

Έγγραφα – Χρήσιμες Συμβουλές – Πληροφορίες Ταξιδιού.
Ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες και να είναι σε πολύ καλή κατάσταση .
Δίπλωμα(το χάρτινο χρώματος ΡΟΖ είχαμε, δεν μας ζητήθηκε ποτέ).
Άδεια μοτοσυκλέτας.
Πιστοποιητικό Διεθνούς Ασφάλισης ( η πράσινη κάρτα που έγινε λευκή, δωρεάν από την ασφαλιστική εταιρεία ).
Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ( από τον ασφαλιστικό φορέα του καθενός. Και με το προσωρινό χαρτί ταξιδεύεις ).
Καλό θα ήταν να υπάρχουν όλα και σε φωτοτυπίες σε άλλη μεριά για να μη χαθούν.
Οδική βοήθεια
Ανήκει στην Ε.Ε. οπότε ότι ισχύει στο Ελλάντα, ισχύει και εκεί ( έτσι μου έχουν πει, έτσι σας λέω!).
Κεφάλαιο Επικοινωνία: Ισχύουν όλα τα πακέτα κανονικά και έχεις διαθέσιμα λεπτά ομιλίας και MB για τηλεφωνία, κλείσιμο ξενοδοχείων και πλοήγησης στους χάρτες Google.
Tip: Και κάτι ακόμα σημαντικότατο στο θέμα τηλεφωνίας. Με τα λεπτά ομιλίας που έχει ο καθένας στο πακέτο του, μπορεί να συνομιλήσει με ντόπιους χωρίς να χρεωθεί έξτρα. Π.χ. από ιταλική πόλη πήρα τηλέφωνο τον Ιταλό που θα νοίκιαζα το διαμέρισμά του, για να με διαφωτίσει που ήταν το κατάλυμα. Χρεώθηκα μια απλή δωρεάν κλήση σαν να ήμουν Ελλάδα και να καλούσα ένα φίλο μου στη δίπλα γειτονιά.
Τιμές βενζίνης: https://gr.globalpetrolprices.com/gasol ... es/Europe/
Τιμές ξενοδοχείων: Booking
Πρόγνωση καιρού: weatheronline.gr - weather.com - και το καλύτερο windy.com ( ο Ποσειδών σε διεθνή μορφή ).
Χάρτες –GPS: Ρόλο πλοηγού και φέτος θα είχα πάλι εγώ, οπότε επιβεβλημένο το GPS με Google Maps λόγω των δωρεάν Mb που είχαμε στη διάθεσή μας. Προσπαθώ να διαβάζω GPS και να κοιτώ και τις ταμπέλες, συνδυάζοντάς τα (κάπου-κάπου!).
Αγορά εισιτηρίων: Επειδή δεν ξέραμε τι θα γινόταν με τα rapid test αλλά και με τις διαθέσεις του καιρού, κάναμε κράτηση χωρίς πληρωμή, με σκοπό να τα αγοράζαμε 2 μέρες πριν το ταξίδι. Βέβαια αυτή η ευκολία ήταν επειδή θα ταξιδεύαμε μέσα Σεπτέμβρη και πάντα για εισιτήρια χωρίς καμπίνα. Αν βρισκόμασταν θετικοί, είχαμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε τις ημερομηνίες του ταξιδιού. Επειδή ήμασταν 4 άτομα η τιμή είχε και μια επιπλέον έκπτωση 20%.
Ασφάλεια (τι κάνουμε εμείς…) Παρκάρουμε τις μοτοσυκλέτες σε κεντρικά σημεία που να τις βλέπει αρκετός κόσμος. Ένας συναγερμός ή μια απλή κλειδωνιά δισκόφρενου με συναγερμό αρκεί. Για τα κράνη, για να μην τα κουβαλάμε μαζί μας, από φέτος υιοθετήσαμε το κλείδωμα τους πάνω στις μηχανές με μια χοντρή κλειδωνιά ποδηλάτου. Και είχε επιτυχία, αφού τα φέραμε πίσω!!! Δεν αφήνουμε εκτεθειμένα πράγματα πάνω στη μηχανή. Αν δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς ή τα ¨καμουφλάρουμε¨ καλά ώστε να είναι δύσκολο να βάλει κάποιος χέρι ή καλύτερα να βρούμε ένα πληρωτέο parking και να τα αφήσουμε εκεί μαζί με κράνη και τα ρέστα, έχοντας το κεφάλι μας ήσυχο και μη κουβαλώντας όλα τα πράγματα μαζί μας. Τώρα αν είστε από τους τύπους που φοβούνται και τη σκιά τους, μη πάτε πουθενά γιατί δε θα περάσετε καλά και θα χαλάσετε την παρέα. Από θέμα ελέγχου τώρα αν είστε φρόνιμοι, οι περισσότεροι αστυνομικοί δεν θα σας ενοχλήσουν. Και στην Ιταλία μιλάμε για Polizia και Carabinierους και στις κεντρικές πλατείες των μεγαλουπόλεων περιπολεί ο στρατός. Οπότε δεν έχει μάνα σου, πατέρα σου.
Βέβαια σαν αρχή στα ταξίδια μου ακολουθώ το παρακάτω και σας το δίνω σαν συμβουλή: για να περνάς καλά όπου πηγαίνεις σε ξένο τόπο, πρέπει να περνάς ¨απαρατήρητος¨. Μαγκιές και επίδειξη πλούτου μόνο στη γειτονιά σου, όχι αλλού. Μπορεί να βρεθείς μπλεγμένος από το πουθενά.
Επιπλέον έγγραφα λόγω covid 19: Για φέτος μπήκαν στο παιχνίδι του ταξιδιού και δύο άλλα έγγραφα που έπρεπε να βγουν και στο πήγαινε και στο έλα, το green pass rapid test ή το green pass εμβολιασμού και το dPLF ή αλλιώς η φόρμα ταξιδιώτη για να ακολουθηθεί η διαδικασία ιχνηλάτισης αν βρισκόταν κάποιος από μας θετικός στο γυρισμό για το που πήγε, που έκανε διαμονή.
ΙΤΑΛΙΑ
Διαφορά ώρας από την Ελλάδα: -1.
Χρήματα - Κάρτες: παντού δέχονται κάρτες
Καύσιμα: Αμόλυβδη: ~1,68€ (09/2021). Οι συμβουλές στο τέλος του ταξιδιωτικού.
Φώτα: Υποχρεωτικά όλο το 24ωρο.
Όρια ταχύτητας: 130 χιλ. σε αυτοκινητόδρομους, 100χιλ. σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, 90 χιλ. εκτός πόλεως και 50χιλ. σε κατοικημένες περιοχές.
Προτεραιότητες: Στο μισό ταξίδι όλα νόμιμα, στο υπόλοιπο κλάφτα Χαράλαμπε!
Διαβάσεις: Σταματάμε υποχρεωτικά.
Εξοπλισμός: Υποχρεωτικό το κράνος για οδηγό.
Επιτρεπόμενο αλκοόλ: 0,5%
Ραντάρ & μπλόκα: Δε πήρα χαμπάρι τίποτα.
Διόδια: Τσουχτερά στην Autostrada.
Πανευρωπαϊκός αριθμός άμεσης βοήθειας: 112 ( αχρείαστος ).
Μέχρι και την τελευταία ημέρα κοιτάγαμε 5 φορές τη μέρα τα sites του καιρού, μιας και τις πρώτες μέρες έδειχναν βροχή σε συγκεκριμένες περιοχές που θα πηγαίναμε. Αναγκαστήκαμε τελικά να αλλάξουμε τη φορά του ταξιδιού από τον αρχικό σχεδιασμό και ευτυχώς μας έκατσε καλά. Συνολικά ψιχάλισε σε όλο το ταξίδι των 7 ημερών για δέκα λεπτά.
...