Φορτώνουμε τα πράγματα στις μηχανές και βάζουμε μπροστά για να φύγουμε. Όχι όμως όλοι!!! Το multi μου δεν έπαιρνε μπροστά και παράξενες σκέψεις μου ήρθαν στο μυαλό. Γύριζα το κλειδί και δεν άκουγα την αντλία βενζίνης να δουλεύει. Χμμμ…
Η φετινή μας μοτοσυκλετιστική εξόρμηση είχε ξεκινήσει σαν σκέψη από τις αρχές Μαΐου λόγω ότι είχαν αρθεί οι περιορισμοί της πανδημίας του Covid αλλά και απ’ το ότι είχαμε γλυκαθεί από το περσινό μας ταξίδι στη νότια Ιταλία. Βέβαια οι απαγορευτικές τιμές της βενζίνης μας έκαναν να σκεφτόμαστε την πραγματοποίηση ενός πολυήμερου ταξιδιού ξανά και ξανά. Γιατί ήταν που ήταν αυξημένες οι τιμές για διαμονή, αν ήταν αυξημένη και η τιμή της βενζίνης, θα ανέβαινε το κόστος του αρκετά. Και ταξίδια κάνεις με αυτά που σου περισσεύουν, τα οποία πλέον δεν είναι και πολλά. Γύρω στα μέσα Αυγούστου οι τιμές της βενζίνης άρχισαν να υποχωρούν στις χώρες που θα επισκεπτόμασταν ( Ελλάδα ??? Μπα εμείς έχουμε τελειώσει άλλο πανεπιστήμιο!!! ), οπότε οι “μηχανές” μπήκαν στο φουλ και αρχίσαμε να οργανωνόμαστε. Η παρέα τα τελευταία χρόνια είναι ίδια και αποτελείται από 4 άτομα, με δυο BMW και δυο Ducati. Φέτος όμως το ένα BMW δε μπόρεσε να ακολουθήσει, οπότε μείναμε 3. Σε κουβέντα που κάναμε κάποια στιγμή ο συνταξιδιώτης μου Tasos, μου εκμυστηρεύθηκε ότι έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για το ταξίδι ένα γνωστό του ζευγάρι.
- Ζευγάρι; Τους ξέρεις;
- Ναι, είναι ΟΚ.
- Το ταξίδι είναι πολυήμερο και μπορεί να τους φανεί κουραστικό. Δεν πιστεύω να έχουν πρόβλημα;
- Είναι και οι δυο μάχιμοι. Ξεχνούν να κατέβουν από τη μηχανή.
- Και τι μηχανή έχουν;
- KTM 1290 Super Adventure.
- Κατάλαβα, θα τους ψάχνουμε.
Όπως έχω ξαναπεί σε άλλο ταξιδιωτικό, η προετοιμασία του ταξιδιού είναι το καλύτερό μου. Είναι σχεδόν το μισό ταξίδι. Διαβάζοντας εμπειρίες άλλων ταξιδιωτών παίρνεις ιδέες και αποφεύγεις κακοτοπιές. Μαθαίνεις πράγματα για τα μέρη που θα επισκεφθείς, που μπορεί να μην τα μάθαινες ποτέ. Επίσης προλαμβάνεις καταστάσεις π.χ. αξιοθέατα που τις μέρες που θα τα επισκεφθείς να είναι κλειστά. Και μπορεί να σταθείς τυχερός τις μέρες του ταξιδιού π.χ. μια τοπική γιορτή ή αξιοθέατα με δωρεάν είσοδο οπότε γλιτώνεις έξοδα.
Είχα ξεκινήσει δειλά-δειλά από αρχές Ιούνη να ετοιμάζομαι, ψάχνοντας μέρη που θα επισκεπτόμασταν, να συνδυάζω διαδρομές, ώστε από κει που θα περνούσαμε να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα, οδηγώντας παράλληλα μέσα από όμορφους δρόμους. Πληροφορίες για τις διαδρομές και τα περάσματα που θα οδηγούσαμε, τις άντλησα διαβάζοντας αρκετά ταξιδιωτικά από ελληνικά sites, από το Best Biking Roads και από το Νο 1 site-οδηγό μου τα τελευταία χρόνια το Dangerous Roads κ.α.
ΕΓΓΡΑΦΑ
Ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες και να είναι σε καλή κατάσταση.
Δίπλωμα: Το χάρτινο χρώματος ΡΟΖ είχαμε (δεν μας ζητήθηκε ποτέ).
Άδεια μοτοσυκλέτας: Σχεδόν σε όλους τους συνοριακούς σταθμούς μας ζητήθηκε.
Διεθνής ασφάλεια (πράσινη κάρτα): Βγαίνει αυθημερόν από την ασφαλιστική εταιρία της μοτοσυκλέτας.
Οδική βοήθεια: Αν είσαι σε χώρα της Ε.Ε. ισχύει ότι και στην Ελλάδα. Το ίδιο μου έχουν πει και για τις χώρες στα Βαλκάνια. Καλύτερα όμως επικοινωνία με την ασφαλιστική σου.
Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης: Βγαίνει με αίτηση στον ασφαλιστικό φορέα του καθενός.
Καλό θα ήταν να υπάρχουν όλα και σε φωτοτυπίες σε άλλη μεριά για να μη χαθούν.
Τηλέφωνα πρεσβειών της Ελλάδος σε όλες τις χώρες.
Πανευρωπαϊκός αριθμός άμεσης βοήθειας: 112
Περίοδος
6 έως και 17 Σεπτεμβρίου 2022.
Χώρες που ταξιδέψαμε:
Ελλάδα – Σκόπια – Σερβία – Ουγγαρία – Αυστρία – Σλοβενία – Βοσνία – Μαυροβούνιο – Αλβανία.
Και μικρό πέρασμα από Γερμανία – Ιταλία – Κροατία.
ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΣΚΟΠΙΑ
Νόμισμα: DINAR 1€ - 61 NMK DINAR (09/2022).
Τιμή Αμόλυβδης: ~1,40€ (09/2022).
ΣΕΡΒΙΑ
Νόμισμα: Σέρβικο δηνάριο 1€ - 117SRB DINARS (09/2022).
Καύσιμα: Αμόλυβδη: ~1,50€ (09/2022).
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Νόμισμα: Ουγγρικό Φιορίνι 1€ - 406 FORINTS (09/2022).
Καύσιμα: Αμόλυβδη: ~1,70€ (09/2022).
ΑΥΣΤΡΙΑ
Νόμισμα: Ευρώ
Καύσιμα: Αμόλυβδη: ~1,80€ (09/2022).
ΣΛΟΒΕΝΙΑ
Νόμισμα: Ευρώ
Καύσιμα: Αμόλυβδη: ~1,35€ - 1,45€ (09/2022).
ΒΟΣΝΙΑ ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Νόμισμα: Βοσνιακό Μάρκο 1€ - 2 BOSNIAN MARKS (09/2022).
Καύσιμα: Αμόλυβδη: ~1,45€ (09/2022).
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Νόμισμα: Ευρώ ( το έχουν υιοθετήσει)
Καύσιμα: Αμόλυβδη: ~1,30€ (09/2022).
ΑΛΒΑΝΙΑ
Νόμισμα: Αλβανικό Λεκ 1€ - 116 LEKE (09/2022).
Καύσιμα: Αμόλυβδη: ~1,70€ (09/2022).
Τα παρακάτω ισχύουν λίγο-πολύ σε όσες χώρες ταξιδέψαμε.
Φώτα: Υποχρεωτικά όλο το 24ωρο.
Όρια ταχύτητας: 130 σε αυτοκινητόδρομους, 90 χιλ. εκτός πόλεως και 50χιλ. σε κατοικημένες περιοχές.
Προτεραιότητες: Σε κόμβους, προτεραιότητα έχουν αυτοί που κινούνται μέσα στον κόμβο.
Διαβάσεις: Σταματάμε γιατί θα μας περάσουν για απολίτιστους τσοπάνηδες.
Εξοπλισμός: Υποχρεωτικό το κράνος για οδηγό.
Επιτρεπόμενο αλκοόλ: Σε όλες τις χώρες σχεδόν είναι μηδενικό το όριο.
Ραντάρ & μπλόκα: Υπάρχουν αρκετά σταθερά ραντάρ και οι διερχόμενοι οδηγοί θα σας ειδοποιήσουν με αναβόσβημα των φώτων τους. Βρήκαμε αστυνομικούς με ραντάρ στο πουθενά, οπότε προσοχή. Επίσης σε εισόδους μικρών πόλεων και χωριών που έχουν φωτεινή ένδειξη χιλιομέτρων, κόβουμε ταχύτητα γιατί μπορεί να υπάρχει κάμερα και να μας έρθει η λυπητερή στο σπίτι αργότερα.
Συμβουλή: σε είσοδο ιστορικών κέντρων πόλεων αν δείτε ταμπέλα με κόκκινο στρογγυλό κύκλο, ψάξτε τις ώρες που επιτρέπεται η είσοδος, γιατί το χειμώνα μου ήρθε φωτογραφία-κουστούμι 80€ από την Καλλίπολη στην Ιταλία. Πεταμένα λεφτά!!!
ΔΙΟΔΙΑ- ΒΙΝΙΕΤΕΣ
Τιμές: https://www.tolls.eu/
Σκόπια – Βοσνία*: μετωπικοί σταθμοί διοδιών όπως στην Ελλάδα. *2-3 κομμάτια δρόμου κοντά στο Σαράγεβο.
Σερβία - Κροατία: πατάς κουμπί, παίρνεις χαρτί και πληρώνεις στην έξοδο του αυτοκινητόδρομου.
Σε όλες τις χώρες στα διόδια έπαιρναν και χαρτονομίσματα Ευρώ. Όχι κέρματα όμως.
Βινιέτες: Στην Ουγγαρία, στην Αυστρία* και στη Σλοβενία αντί για διόδια, αγοράζεις βινιέτα για ορισμένο χρόνο ( 10 μέρες, 1 βδομάδα,1 μήνα κλπ. ) με αντίστοιχη χρέωση. Τις αγοράζεις συνήθως σε βενζινάδικα με το που μπαίνεις στη χώρα. Στην Αυστρία την κολλάς στο παρμπρίζ της μοτοσυκλέτας. Στη Σλοβενία “ευτυχώς” δεν πήραμε βινιέτα λόγω ότι κινηθήκαμε σε επαρχιακό.
* Στην Αυστρία κάποια τούνελ και κάποιοι εθνικοί δρυμοί που έχουν δρόμους έχουν extra διόδια.
Έλεγχος συνόρων: Στα σύνορα της Σερβίας προς Ουγγαρία κατά 90% γίνεται έλεγχος στις αποσκευές. Επίσης και στην Κακαβιά άμα δε βαριέται ο Αλβανός συνοριοφύλακας θα σε ψάξει.
Επικοινωνία: Εντός Ε.Ε. δωρεάν τα πάντα, εκτός Ε.Ε. επικοινωνία μέσω social media.
Ισοτιμίες νομισμάτων: http://www.xe.com .
Τιμές βενζίνης: https://gr.globalpetrolprices.com/gasol ... es/Europe/.
Τιμές ξενοδοχείων: https://www.booking.com/
Πρόγνωση καιρού: https://www.windy.com/
Χάρτες –GPS: Ρόλο πλοηγού ποιος άλλος; Έχουν βρει το εύκολο θύμα. Και τι δε θα έδινα να κάτσω μια φορά “σκούπα”!!! Να οδηγώ χωρίς άγχος. Τέλος πάντων. Είχαμε στη διάθεσή μας και Sygic και Google maps. Μιλάω πάντα για εφαρμογή στο κινητό και όχι συσκευή GPS. Αλλά μετά και από αυτό το ταξίδι, η άποψη μου είναι, το Google maps για τα εύκολα αλλά για τη βρωμοδουλειά μόνο Sygic.
Μετρητά-Κάρτες: Στις χώρες που δεν έχουν ευρώ, αρκετά καταστήματα δέχονται και Ευρώ. Συνάλλαγμα κάνετε πάντα στην πρώτη μεγάλη πόλη. Υπάρχουν αρκετά ATM στα οποία μπορείτε να κάνετε ανάληψη χρημάτων. Οπουδήποτε στη χώρα τα μεγάλα καταστήματα, καφέ και εστιατόρια έχουν POS. Σε μικρά μαγαζάκια ίσως να μην δεχτούν ούτε κάρτες, ούτε Ευρώ. Για τις χρεώσεις των καρτών στο εξωτερικό, ρωτήστε πρώτα την τράπεζά σας γιατί οι όροι αλλάζουν συνεχώς.
Φαγητά: αν θέλετε να πειραματιστείτε παραγγείλτε τοπικά φαγητά. Safe επιλογές σε εστιατόρια mixed grill, σνίτσελ και πίτσα. Σε χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας Pleskavica και θα με θυμηθείτε!!!
Ασφάλεια: Πρώτη μας προτεραιότητα να βρίσκουμε ξενοδοχείο με ασφαλές parking για να κοιμόμαστε ήσυχοι τα βράδια. Σε στάση για καφέ ή βόλτα σε μια πόλη, παρκάρουμε τις μοτοσυκλέτες σε κεντρικά σημεία που να τις βλέπει αρκετός κόσμος. Ένας συναγερμός ή μια απλή κλειδωνιά δισκόφρενου με συναγερμό αρκεί. Καλή κλειδωνιά ποδηλάτου για τα κράνη. Αν είστε από τους τύπους που φοβούνται και τη σκιά τους, μη πάτε πουθενά γιατί δε θα περάσετε καλά και θα χαλάσετε την παρέα. Δεν αφήνουμε εκτεθειμένα πράγματα πάνω στη μηχανή. Αν δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς ή τα “καμουφλάρουμε” καλά ώστε να είναι δύσκολο να βάλει κάποιος χέρι ή καλύτερα να βρούμε ένα πληρωτέο parking και να τα αφήσουμε εκεί μαζί με κράνη και τα ρέστα, έχοντας το κεφάλι μας ήσυχο και μη κουβαλώντας όλα τα πράγματα μαζί μας. Από θέμα ελέγχου τώρα αν είστε φρόνιμοι, οι περισσότεροι αστυνομικοί δεν θα σας ενοχλήσουν. Εγώ όταν ψάχνω απεγνωσμένα parking σε μεγάλη πόλη και δε βρίσκω, απευθύνομαι σε αστυνομικούς και ρωτάω που μπορώ να αφήσω τη μηχανή, έστω και παράνομα για λίγη ώρα. Και συνήθως με εξυπηρετούν γιατί ρωτώντας τους ένας τουρίστας, νιώθουν σημαντικοί στη δουλειά τους.
Αυτονομία και ανεφοδιασμός: Λόγω ότι έχω Ducati Multistrada και στους ανεφοδιασμούς είμαι με τη γνωστή απορία ( γέμισε; δε γέμισε; ) οι χάρτες που είχα φτιάξει είχαν ενδιάμεση στάση ανά σχεδόν 200χλμ σε βενζινάδικα για ξεκούραση και ανεφοδιασμό. Τα πιο πολλά πρατήρια βενζίνης ήταν self service που βάζεις μόνος σου και πληρώνεις μετά στο ταμείο. Όλα τα πρατήρια δέχονται πιστωτικές κάρτες, είναι και mini market και έχουν σχεδόν τα πάντα.
Και τέλος η συμβουλή που δίνω πάντα: για να περνάς καλά όπου πηγαίνεις σε ξένο τόπο, πρέπει να περνάς ¨απαρατήρητος¨. Μην προκαλείς κανέναν γιατί ο ¨απέναντι¨ που μάλλον βρίσκεται στη χώρα του δεν ξέρεις ποιος είναι και τι ρόλο βαράει. Μπορεί να βρεθείς μπλεγμένος από το πουθενά.
Αλλά πρώτα να συστηθούμε…
Η παρέα του φετινού μας ταξιδιού απαρτιζόταν από τους…
Tasos με BMW 750 GS

KRS με Ducati Multistrada 1000 DS

Πρώτη φορά μαζί μας ο Panos & η Giorgia με KTM 1290 Super Adventure

Και ο γράφων αυτές τις γραμμές Giorgio με το ταπεινό Ducati Multistrada 620

Συνεχίζεται...